Românii sunt mari băutori de apă la dozator. Consumul anual depăşeşte 140 de milioane de litri

Data publicării:
P9060004

România se află pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est, după Rusia şi Polonia, în ceea ce priveşte volumul de apă vândută la dozator. Potrivit datelor Zenith International, în Rusia s-au vândut 356 de milioane de litri de apă în sistem watercooler. În Polonia, consumul a ajuns la 285 de milioane de litri anul trecut, iar în România a depăşit 140 de milioane de litri.

În prezent, în România sunt aproape 95.000 de dozatoare de apă, iar până la finalul acestui an numărul lor va ajunge la 100.000 de unităţi. Românii beau în fiecare lună 130 de litri de la aceste aparate, ceea ce înseamnă un consum pe dozator de 6,9 bidoane a câte 19 litri într-o lună. Spre comparaţie, în Europa de Vest consumul este de 5 litri pe dozator.

„Numărul de aparate la 1.000 de utilizatori este mic. Practic există mai mulţi utilizatori care folosesc un singur aparat şi aceasta duce la un volum mare de apă vândut pe un aparat”, explică Mihai Matyas, director general La Fântâna.

Segmentul apei îmbuteliate, de toate tipurile, a început să câştige teren de la începutul crizei, iar românii au ajuns să bea mai multă apă decât sucuri. În anul 2008, înaintea crizei, consumul de apă îmbuteliată şi consumul de băuturi răcoritoare erau aproximativ la acelaşi nivel.

În România, cele mai importante companii de pe segmentul de aparate watercooler sunt La Fântana, care deţine două treimi din piaţă, Cumpăna şi Total Pack. Pentru acest an, consumul de apă îmbuteliată este estimat la 145 de milioane de litri.

Volumul de apă vândut la dozator

Rusia 356,4 milioane litri

Polonia 285,3 milioane litri

Romania 143,7 milioane litri

Sursa: Zenith International  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri