Românii sunt tot mai atenţi la calitatea alimentelor pe care le cumpără

Data publicării:
Supermarket-shopping-cart

Anual, în România sunt confiscate între 4.000 şi 5.000 de tone de alimente alterate sau fără acte de provenienţă.

În 2014, românii au depus la Protecţia Consumatorului 7.200 de reclamaţii, cele mai multe pentru lipsa preţurilor, a etichetelor, dar şi pentru că au cumpărat alimente alterate.

Responsabilitatea revine şi consumatorilor, cum citesc eticheta, cât de atenţi sunt şi dacă sesizează autorităţile”, spune Marius Dunca, președintele ANPC.

Aici nu pot să mă uit că nu văd. E scrisul mic, foarte mic”, spune unul dintre clienții unui magazin, care admite că se uită pe etichete, dar totuși cumpără acele produse.

După termenul de valabilitate, românii caută pe etichete aditivii alimentari, aşa-numitele E-uri. Însă deciziile le iau mai degrabă în funcţie de preţ decât de calitate.

Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii. Cei mai utilizaţi sunt îndulcitorii, conservanţii şi coloranţii. Tocmai aceştia se regăsesc şi în alimentele preferate de români, cum ar fi mezelurile. Un român consumă, în medie, anual, nouă-zece kilograme de mezeluri. La fel se întâmplă şi în cazul dulciurilor, prăjiturilor şi băuturilor carbogazoase. Un român consumă, în medie, un kilogram şi jumătate de dulciuri pe an şi 70 de litri de suc.

O să râdeţi, consumatorii nu sunt foarte încântaţi când găsesc un produs care nu e la fel de sărat cum era obişnuit”, spune Corina Zugravu, medic nutriționist.

Oamenii întotdeauna o să prefere să cumpere un produs mai ieftin care este dubios din punct de vedere al calităţii”, spune Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătății.

Este unul dintre motivele pentru care România înregistrează anual 220 de cazuri de trichineloză, comparativ cu o medie europeană de 14 cazuri.

Cei mai populari aditivi alimentari

- îndulcitori

- conservanţi

- coloranţi

Cele mai consumate alimente cu aditivi alimentari

- mezeluri şi pateuri: 9-10 kilograme/an

- dulciuri, jeleuri, prăjituri: 1,5 kilograme/an

- sucuri şi băuturi carbogazoase: 70 litri/an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri