Sărbători legale 2018. Românii vor avea miercuri o nouă zi liberă

Data actualizării: Data publicării:
Every Day Life In Romania As EU Members Mull Schengen Inclusion
Foto: Gulliver/Getty Images

Românii se vor bucura miercuri, 24 ianuarie, de o zi liberă. Este al doilea an la rând când angajații cu program obișnuit de lucru (luni - vineri) beneficiază de această zi liberă pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române.

Every Day Life In Romania As EU Members Mull Schengen Inclusion
Foto: Gulliver/Getty Images

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. În această zi, salariații primesc liber de la angajator. 

De asemenea, elevii și studenții nu vor efectua cursuri în această zi.

Există însă și persoane care sunt obligate să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. În acest caz, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede Codul muncii.

În anul 2018 vom avea 14 sărbători legale, dintre care 11 zile nelucrătoare vor pica în timpul săptămânii.

La 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau Unirea Mică. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei. Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri