Românilor le e frică să meargă noaptea pe stradă

Data publicării:
strada noaptea

Românii nu se simt deloc în siguranţă atunci când merg seara pe stradă. O arată un studiu făcut de Poliţie, conform căruia mulţi oameni preferă să rămână în casă decât să iasă în timpul nopţii. Argumentele sunt unele pe care le ştim cu toţii: poliţiştii patrulează foarte rar, străzile sunt neiluminate, iar semenii noştri nu au nicio reacţie atunci când suntem în pericol.

Beznă totală şi nici urmă de poliţişti. Aşa arată cele mai multe străzi din România, aşa că nu e de mirare că oamenii se gândesc de două ori înainte să iasă din casă seara târziu. Poliţia a făcut propria cercetare şi a descoperit de ce se tem românii.

Pe străzile de la noi patrulează foarte puțini polițiști. Este opinia pe care o au 52% dintre români. De asemenea, peste 42% spun că străzile nu sunt suficient de iluminate. În plus, 35% consideră că dacă ceilalți cetățeni ar vedea o infracțiune, nu ar interveni deloc.

Iată şi exemplul concret. Într-o seară, reporterul Digi24 a mers pe o stradă din sectorul 6 al Capitalei.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Ne aflăm în cartierul Militari. Este puțin trecut de ora 23 și în jurul meu este întuneric. Iată ce s-ar vedea dacă am opri lampa de la camera de filmat. Beznă totală!

Iar situaţia se repetă pe multe alte străzi, unele la doi paşi de centru. În bezna totală, dacă vrei să ceri ajutorul unui poliţist, n-ai nicio şansă. Agenţii ar trebui să patruleze în zonele rău famate, dar în prezent Ministerul de Interne are un deficit de peste 10.000 de poliţişti.

Polițiștii sunt precum animalele rare, precum capra neagră, pentru că ei nu mai apucă să stea pe stradă, să facă prevenire, ci în intervalul a 8 ore sau 12 ore, având în vedere că există o patrulă sau două patrule pe raza unei secții sau a unui municipiu chiar, ei abia au timpul necesar să intervină la apelurile de urgență 112”, spune Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

Fără poliţişti pe stradă, oamenii s-ar putea ajuta între ei în caz de nevoie, lucru mai rar întâlnit în România.

„S-a întâmplat de multe ori să fiu fluierată, să-mi aud tot felul de remarci nedorite și încetul cu încetul îmi pierd încredere. Ei consideră o normalitate, trec peste, merg mai departe, nu zice nimeni nimic pentru că le este frică să se bage în astfel de situații”, spune o tânără.

- N-aș băga de seamă, spune un tânăr.

- De ce?

- Neinteresant!

- N-ați suna la poliție măcar sau să interveniți?

Dă din cap că nu.
„Nu mai există legăturile acelea care sunt în cazul comunităților mici și apare fenomenul de difuzare a responsabilității, de neasumare a responsabilității: Nu este problema mea, nu îl cunosc pe omul ăla, se ocupă altcineva și de aici și proiecția către instituții ale statului sau celebrul "se": să se ocupe Poliția, să se ocupe altcineva”, explică Dan Petre, sociolog.

Statisticile arată că în fiecare zi, trei persoane din 100 au nevoie de ajutorul poliţiştilor. De cele mai multe ori, e vorba de furturi sau tâlhării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...