Roxana Wring (USR): Proiectul de buget al Capitalei are 5 probleme grave. Bucureştenii, invitaţi să-l modifice

Data publicării:
roxana wring usr bucuresti facebook

Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, a declarat vineri că proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2019 prezintă „cinci probleme grave”, făcând referire în acest sens la faptul că veniturile ar fi „umflate în mod artificial” sau la lipsa investiţiilor.

„Bugetul Capitalei ne arată că şi anul 2019 va fi unul pierdut pentru Bucureşti. Este un buget care ne dovedeşte că Gabriela Firea nu are un proiect coerent, nu are viziune, nu are strategie pentru Bucureşti. Am analizat bugetul, aşa cum apare el pe site-ul Primăriei, şi remarcăm că sunt cel puţin cinci probleme grave. Prima problemă este că în premieră în acest an 25% din veniturile bugetare sunt reprezentate de chirii şi concesionări: 1,7 miliarde lei. Comparativ cu anul trecut, când la începutul anului au fost bugetate 185 de milioane de lei şi la sfârşitul anului execuţia ne-a arătat că au fost realizate numai 152 de milioane de lei, în 2019 acest capitol bugetar creşte de 11 ori. Ceea ce ne arată că de fapt este vorba despre o minciună şi că veniturile sunt umflate în mod artificial şi că este foarte probabil să terminăm acest an cu un deficit bugetar în jur de 700 de milioane de lei”, a spus Wring, într-o conferinţă de presă.

Ea a declarat că a doua mare problemă o reprezintă, „la fel ca în anii precedenţi, lipsa investiţiilor”.

„Deşi 25% din bugetul Capitalei îl reprezintă subvenţiile pentru RADET şi STB, aceşti bani merg numai pe funcţionarea celor două instituţii, doar să le ţinem în viaţă. În schimb, investiţiile sunt atât de mici încât vom avea în continuare un RADET în criză şi un STB care funcţionează cu cârpeli. Pentru RADET au fost alocaţi numai 51 de milioane de lei, iar pentru STB 75 de milioane de lei”, a precizat aceasta.

Reprezentanta USR a menţionat că o a treia problemă o reprezintă faptul că „se continuă acel festival al risipei”, în condiţiile în care 162 de milioane de lei urmează să fie alocaţi pentru Creart, ArCuB şi Proedus, instituţii „prin care doamna Gabriela Firea cu predilecţie direcţionează organizarea de bâlciuri, târguri şi festivaluri”. Ea a remarcat că 80% din totalul bugetelor celor trei instituţii sunt incluse la capitolul „Alte cheltuieli pentru bunuri şi servicii”, fără să fie limpede cum vor fi cheltuite aceste sume, deoarece nu există detalieri.

În aceste condiţii, Roxana Wring a apreciat că o altă problemă a proiectului de buget constă în „lipsa de transparenţă”.

Preşedintele USR Bucureşti a opinat că, prin acest proiect, nu sunt tratate corespunzător "probleme mari" ale Capitalei, precum transportul public, protecţia mediului, termoficarea, spaţiile verzi.

Ea a menţionat că USR va propune o serie de amendamente la proiectul de buget al Capitalei, astfel încât să fie majorate investiţiile din sănătate, cele pentru reabilitarea reţelei de termoficare şi finalizarea pistelor de biciclete.

Wring a mai precizat că, pentru a permite realizarea acestor investiţii, USR va propune reducerea cu până la 15% a capitolului de cheltuieli cu bunuri şi servicii din bugetul PMB şi diminuarea cu 98% a capitolului - alte cheltuieli pentru bunuri şi servicii din bugetele Creart şi Proedus.

Roxana Wring i-a îndemnat pe bucureşteni să consulte proiectul de buget şi să propună la rândul lor modificări.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri