S-au schimbat regulile pentru ajutoarele sociale. Ce spun beneficiarii

Data publicării:
Femeie care primeste ajutor social
Statul a decis să mai taie din ajutoarele sociale.

Statul a decis să mai taie din ajutoarele sociale. Cum o va face? A schimbat legea astfel încât cine refuză un loc de muncă, nu trei cum erau până acum, pierde ajutorul social. Legea este deja în vigoare.

Aleşii spun că vor rezolva în acest fel deficitul de personal de pe piaţa muncii. Doar că, pe de altă parte, mai rezolvă o problemă: cea a bugetelor mari alocate pentru ajutoarele sociale primite de oamenii apţi de muncă, dar dezinteresaţi să o facă.

La Direcţia de Asistenţă Socială Slatina a fost mare agitaţie. A fost ziua în care zeci de persoane ce beneficiază de ajutor social au venit să-şi ridice banii. Printre ei şi Stela Bucureşteanu. Are 50 de ani şi n-a lucrat niciodată. Spune că ar munci, dar nu are unde.

Stela Bucureşteanu, beneficiar ajutor social: „Am piciorul de 7 ani rupt. Unde să găsesc oloagă?Unde?...M-aş duce să spăl şi câinii”.

Cu 140 de lei pe lună, ajutor social, se descurcă şi o altă slătineancă. Nici ea n-a lucrat până acum, dar nici nu şi-a căutat un loc de muncă.

Reporter: V-aţi dus la vreo bursă a locurilor de muncă?

Femeie: Nu m-am dus. Nu m-am dus că sunt cardiacă, nu pot să...

Reporter: Acum sunteţi obligată.

Femeie: Acum n-am încotro...Dar eu nu cred că la 54 de ani mă mai angajează cineva

Pe unii îi revoltă legea ce tocmai a intrat în vigoare.

În localitatea doljeană Ghindeni, două sute de persoane iau lună de lună de ajutor social. Niciuna dintre ele nu se înghesuie să îşi caute un loc de muncă chiar dacă conştientizează că există riscul să piardă banii.

Reporter: Aţi încercat să vă căutaţi un loc de muncă?

Femeie: Nu. Şi-aşa nu ştiu să umblu prin oraş, prin ălea.

Reporter: Şi dacă ar veni cineva şi v-ar oferi un loc de muncă ce aţi face?

Femeie: Unde să mă duc? Că nu ştiu să umblu pe partea ailaltă.


Reporter: Nu puteţi munci?

Bărbat: Da, că-s cu inima, cu spatele şi cu capul.

Din cauza oamenilor inactivi, numărul lorcurilor de muncă neocupate din ţara noastre creşte de la o lună la alta.

Mircea Bărăian, purtător de cuvânt AJOFM Cluj-Napoca: „La momentul de faţă, discutăm aproape 2.400 de locuri de muncă la nivelul judeţului Cluj. Gestionăm undeva la 2.600, 2.700 de locuri de muncă vacante lunar şi locuri de muncă există pe toate domeniile de activitate”.

În trimestrul al doilea din 2018 erau circa 60.000 de locuri de muncă vacante, cu 3.000 în plus faţă de primele trei luni ale anului. Iar specialiştii avertizează: România va avea un deficit de forţă de muncă cu mult peste un milion de persoane în 2021 dacă nu se iau măsuri urgente.

În prezent, potrivit calculelor, în ţara noastră, există între 600.000 şi 1,2 milioane de persoane care nu lucrează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri