Salarii la stat cu 55% mai mari decât în mediul privat

Data publicării:
bani lei salarii 50

Deşi inflaţia a fost de 1% anul trecut, salariile angajaţilor din regiile autonome au crescut cu aproape 6,4% anul trecut. Au ajuns, în medie la aproape 2.500 de lei net, arată datele Institutului Naţional de Statistică, citate de Economica.net. Sunt cu 55% mai mari decât salariul mediu net de 1560 de lei din sectorul privat.

Unul dintre motivele pentru care în regiile statului se câştigă mai bine decât în firmele private este diferenţa de calificare. La privat, media este trasă în jos de slujbele remunerate cu salariul minim pe economie. Dar decalajul este dat şi de creşterea constantă a remuneraţiilor în regiile autonome, indiferent de performanţa lor şi de condiţiile economice.

În 2008, salariile din regiile de stat au crescut dintr-o dată cu 25%. Iar în 2009, când salariile angajaţilor din administraţia publică au fost tăiate cu un sfert, în regii au crescut cu 4%. Tot în acea perioadă a fost înregistrat şi cel mai mare decalaj între salariile din regiile autonome de stat şi cele din mediul privat, de 60%.

În ultimii 8 ani, doar în 2011 diferenţa a intrat sub pragul de 50%. Apoi a reînceput să crească. Totuşi, în vreme ce salariile din regiile autonome au fost din ce în ce mai mari, numărul angajaţilor a scăzut constant. Anul trecut erau cu o treime mai puţini decât în 2007. Însă reducerile de personal nu au adus şi performanţa.

Majoritatea regiilor de stat sunt în subordinea primăriilor şi au nevoie de subvenţii generoase din bugetele locale ca să funcţioneze. Cele mai mari regii autonome din ţară sunt în Bucureşti, RATB şi RADET. Funcţionând într-una dintre cele mai mari metropole din Europa au mult mai mulţi clienţi decât regiile de transport şi termoficare din oraşele de provincie. Şi totuşi, nu reuşesc să profite de acest avantaj.

Cele mai mari probleme sunt la RADET, care a ajuns să anunţe periodic că ar putea opri alimentarea cu apă caldă şi căldură dacă nu primeşte la timp subvenţiile din partea primăriei. Regia de termoficare a Capitalei a încheiat anul trecut cu datorii de 855 de milioane de euro şi pierderi de peste 70 de milioane de euro. La RADET, salariul mediu este de 2.800 de lei pe lună.

Un studiu al Comisiei Europene pe anul 2013 arăta că regiile autonome şi companiile de stat, care au un cu totul alt statut juridic, aveau împreună datorii către bănci, furnizori şi bugetul public datorii de 3,4% din PIB. Însă profitul anual pe care îl generau era de doar 0,4% din PIB. În vreme ce unele companii de stat reuşesc să fie performante, regiile autonome profitabile sunt păsări rare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri