Salarii majorate doar pe hârtie

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015-2

Teodora Munteanu lucrează de zece ani în administraţie. Este referent cultural la primăria Aroneanu şi are un salariu de 1.000 de lei pe lună. Cei 120 de lei pe care i-ar primi odată cu majorarea de 12 la sută i-ar fi de mare ajutor.

Teodora Munteanu, referent cultural la Primăria Aroneanu: „E un bănuţ care ştim că îl luăm şi cât de cât mai acoperim acolo o gaură. Dacă numai trimit hârtii scrise că de mâine aveţi salariul de 1.000 - 3.000 de lei şi fonduri nu, nu ne încântă cu nimic”.

Primarul comunei Aroneanu spune că nu şi-a permis să majoreze salariile celor 13 angajaţi pentru că ar fi depăşit plafonul prevăzut de Ministerul Finanţelor.

Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu: „Noi nici când am început anul nu aveam plafonul să închidem, darămite pentru majorări”.

Iar situaţia se repetă în majoritatea primăriilor din judeţul Iaşi.

Radu Dima, secretarul comunei Bârnova: „Plafonul de la începutul anului, care ne-a fost repartizat nu ne ajunge decât până în luna octombrie a acestui an”

În schimb, Primăria Iaşi a aprobat majorarea cu 12% pentru cei 600 de angajaţi. Banii necesari au venit din fondul de rezervă al instituţiei.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi: „Practic cu luna septembrie deja au început să ia salariile mărite cu procentul propus la nivel naţional”.

În Prahova, 68 de primării din cele 104 au trimis Prefecturii actele privind majorarea salariilor.

Constantin Samson, primarul din Azuga: „De la 1 septembrie s-a aplicat şi la Azuga. În iulie, când a apărut ordonanţa, nu ne încadram în plafonul care era prevăzut. Ulterior s-a majorat plafonul de către Finanţe.

Rodica Paraschiv, prefectul judeţului Prahova: „Între dorinţa fiecăruia de a-şi majora salariile şi posibilităţile reale din alocaţiile bugetare, întotdeauna o să existe o discrepanţă. Documentele care sunt în spatele acestor acte administrative sunt documente în care ei justifică şi-şi asumă, da, cu declaraţie conform Codului Penal”.

Cele mai mici salarii din administraţie sunt în mediul rural, unde funcţionarii câştigă între 800 şi 1000 de lei pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri