Salariile din mediul privat, creştere în ritm de melc

Data publicării:
bani lei salarii

Liviu Rogojinaru are de aproape 20 de ani o fabrică de mobilă lângă Bucureşti. Cei 50 de angajaţi ai săi n-au mai văzut însă o creştere de salariu de 2 ani de zile.

Patronul dă vina pe taxele la stat, care sunt tot mai mari, şi pe comenziile tot mai puţine.

Marin Păcurariu, care are o firmă de profile metalice, spune chiar că a fost chiar nevoit să dea oameni afară.

Creşterea salariului minim în două etape de anul acesta nu s-a văzut şi în lefurile de la privat. Salariile au crescut până acum în medie cu 4,1%, sub nivelul de 4,6% înregistrat anul trecut.

„Creşterile de 1, 2, 3 procente sunt obişnuite în Europa de Vest. Noi ne-am obişnuit cu creşteri de 2 cifre şi acum ni se par acestea foarte mici, ele sunt foarte normale şi reflectă creşterea economică până la urmă”, explică situaţia Oana Munteanu specialist resurse umane.

Cu venituri mai mari se pot lăuda totuşi cei care au avut activităţi pe cont propriu şi cei care au ales să lucreaze în străinătate.

Cei care desfăşoară activităţi în ţară, la privat, dar vând produsele în afară, par să aibă şi cele mai mari creşteri de salarii. Sectorul IT e un exemplu. Anagajaţii români câştigă în medie cu 7% mai mult faţă de anul trecut.

Piaţa IT este în continuare în topul creşterilor salariale, este un sector care creşte, este un deficit de forţă de muncă şi sectorul ăsta depinde mai puţin de piaţa locală. Angajaţii performanţi primesc bonusuri mai mari, pe când cei mai puţini performanţi să zicem că stagnează”, a precizat Oana Munteanu.

Angajaţii din sectorul privat îşi mai rotunjesc veniturile cu prime de performanţă si alte bonusuri, un plus mediu de câteva procente pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri