Sat abandonat din cauza drumului prost

Data publicării:
romanesti

Un drum judeţean, care nu a fost reparat de 25 de ani, goneşte localnicii dintr-o comună din Iaşi. Oameni preferă să se multe în alte zone pentru că s-au săturat să aştepte ca singura cale de acces către oraş să fie reparată. Între timp, instanţa va stabili cine trebuie să reabiliteze şoseaua.

Satul Româneşti, situat la 9 kilometri de oraşul Podu Iloaiei, riscă să devină doar un punct pe harta judeţului Iaşi. Tot mai mulţi oameni pleacă din localitate din cauza drumului judeţean, plin de gropi, care leagă localitatea lor de oraş.

„Plec în Germania eu. Săptămâna viitoare vine şi soţia. Nu îţi convine să stai, că nu ai la ce să stai, din cauza drumului, la toate. În special drumul. Toată lumea se plânge, îşi fărâmă maşini”, spune Ciprian Bucur, localnic.

În sat sunt aproape o mie de locuitori, 32 la sută dintre ei vârstnici.

„Casa de alături este una dintre cele 54 de locuinţe care au fost părăsite de-a lungul anilor. Totul este în paragină. Casa, gardul care este rupt şi curtea care a ajuns să fie plină cu buruieni”, relatează Carmen Ciocan, reporter Digi24 Iaşi.

„Satul este îmbătrânit, vin copiii să vadă părinţii şi fărâmă maşinile. Mulţi au venit până în Podu. Şi-au lăsat maşinile undeva şi au venit cu ocazie”, spune o localnică.

„Pe unde să zburăm? Avem altă şansă? Ocolim. Pe câmpuri mergem ca să nu mai venim pe aici”, adaugă un șofer.

Autorităţile locale spun că după Revoluţie una din şapte familii a părăsit localitatea.

Este o zonă condamnată de acest drum, de faptul că drumul nu permite accesul către oraş. Vreau să vă spun că toţi cei care trebuie să aducă mărfuri în sat mereu spun: „A, Româneşti? Costă mai mult cu 20 de lei"”, spune Ioan Stegariu, primarul comunei Româneşti.

Pentru că nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea reparării drumului judeţean 282 D, primarul oraşului Podu Iloaiei a dat în judecată Consiliul Judeţean Iaşi.

Consider ca acest tronson de drum trebuie să îl facă orașul, mai ales că județul i-a dat bani pentru el”, declară Daniel Minciună, fostul director al Direcţiei de Drumuri Judeţene Iaşi.

Să se uite bine pe documentul pe care l-a trimis şi l-a primit de la noi, au dat două miliarde pentru drumuri comunale. Am acţionat în instanţă”, spune Constantin Istrate, primarul oraşului Podu Iloaiei.

Procesul care va decide soarta drumului judeţean dintre Româneşti şi Podul Iloaiei este programat luna aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri