Satul cu doar zece familii, unde nu mai vine nimeni. "Nepotul mi-a spus că benzina e scumpă. Nu-i mai convine să-mi aducă pâine"

Data actualizării: Data publicării:
batrana in sat
Povestea satului în care mai sunt doar zece familii. FOTO: Captură Digi24

Multe sate românești devin pe zi ce trece doar umbra a ce au fost cândva. Într-o localitate de lângă Târgu Jiu, mai trăiesc azi doar 10 familii. Pe ulițe trece rar câte o mașină, iar majoritatea localnicilor sunt bătrâni. Aleșii locali au totuși planuri cu acest sat.

Satul Blidari, Gorj. Aici au rămas doar bătrânii locului, care abia își duc traiul. Nu există nici măcar magazin alimentar la ei în localitate. Mașina cu pâine vine o dată pe săptămână, sâmbăta.  

„Suntem mulțumiți și așa, că a zis nepotul meu că s-a scumpit benzina asta. Cică lui nu-i convine să vină să-mi aducă mie pâine. Abia mi-a mai adus de astelalte, ce-mi trebuie, că nu-mi trebuie numai pâine.”, spune o bătrână.

„Pâinea poate să-mi ajungă și o săptămână, dar se mai întărește. Depinde cum mănânc.”, afirmă un bătrân.

Satul nu are nici școală, nici biserică, nici cabinet medical. Ca sa ajungă la doctor, oamenii merg pe jos 10 kilometri, iar ca să-și cumpere medicamentele, trebuie să ajungă la Târgu Jiu, un drum de 25 de kilometri. Dar prin localitate nu trece niciun mijloc de transport în comun.

„N-avem nimic, nimic, nimic, nimic. Nu ne vizitează nimeni. A făcut asfaltul ăsta, șanțurile nu le-a terminat. Le-a început și a plecat, le-a lăsat de acu așa, s-a umplut de pământ și de tot felul de adunături. Nu se mai interesează nimeni de nimic.”, spune un bărbat.

„Nu poți să trăiești. Încet, încet, se duc și bătrânii și rămân casele... Punem lacătul pe ele. Se leagă cu sârmă.”, adaugă altul cu tristețe.

În satul Blidari, din comuna Bălănești, sunt 45 de gospodării, însă locuite mai sunt doar 10 dintre acestea. Majoritatea oamenilor sunt bătrâni care nu vor să părăsească vatra părintească. Locuințele au fost abandonate și majoritatea, din cauza trecerii timpului, încep să se dărâme.

Soluții concrete pentru repopularea zonei, autoritățile locale nu au. Însă primarul este convins că, în câțiva ani, satul va prinde din nou viață.

Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești: Am întrebări de la alți cetățeni din oraș și nu numai pentru a veni în zonă ca să-și cumpere anumite imobile, case, care sunt părăsite.  

Reporter: S-a vândut vreo locuință?

Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești: Nu, nu a fost niciun fel de tranzacție, au fost doar câteva terenuri extravilane în care au venit alți proprietari de le-au cumpărat, s-au mai reabilitat câteva locuințe și chiar s-a construit o casă nouă.

Autoritățile locale spun că au început demersurile pentru a racorda localitatea la rețeaua publică de alimentare cu apă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri