Satul în care localnicii privesc cum francezii le fac curățenie

Data publicării:
francezi la munca

Cei patru tineri francezi muncesc de dimineaţa până seara pe străzile din Grozești. Toți sunt cercetași, sunt originari din orașul francez Annecy și sunt studenți.

„Totul a început acum câteva luni. Am strâns bani pentru a face călătoria până aici. Am muncit diverse lucruri la oameni acasă, cum ar fi grădinăritul. E o acțiune specifică cercetașilor. Uneori poți să decizi să creezi un proiect, să mergi în străinătate, să călătorești, iar principiul este să ajuți oamenii”, spune Cyprien Vimal du Monteil.

Au ajuns de o săptămână în România şi rezultatele se văd. Au făcut curățenie în cimitirul din sat, iar acum sapă un șanț care să protejeze drumul de apele care se scurg de pe deal

„Am săpat foarte multe șanțuri, iar acum vrem să curățăm albia râului, iar apoi vom vedea”, spune Paul Allard, student.

Localnicii se uită lung şi comentează. Sau râd.

- Te-ai gândit să îi ajuţi ?

- Nu, nu ştiu.

- Păi? De ce?

- Nu ştiu să vorbesc cu ei.

„Unii sunt foarte drăguți, unii ne dau mâncare, dar dacă îi întrebăm dacă au nevoie de ajutor nu sunt foarte receptivi”, spune Romain Mistral, student.

„Ei îşi doreau ca să fie şi tineri de la noi, dar ai noştri sunt reticenţi. Râd când aud de astfel de acțiuni, în loc să fi fost împreună”, spune Ion Epure, viceprimarul comunei Grozești.

Tinerii nu au ales întâmplător localitatea. Au venit în România la invitația Juliei, prietena lor născută în Franța. Tatăl ei are o casă în Grozeşti.

„Sunt mândră și mă bucur că sunt în locul de unde provine familia mea și că pot să îi văd din nou”, spune Julia Bujor, studentă.

Tinerii speră să revină și vara viitoare aici pentru a continua acțiunea de voluntariat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri