Satul unde poți învăța meserii de odinioară

Data publicării:
tesut

Pe delaul Morii, în inima Comanei, Satul meşteşugurilor se întinde pe cinci mii de metri pătraţi şi păstrează încă vii îndeletniciri care astăzi au fost înlocuite de fabrici. Este locul în care cei mici, dar şi cei mari descoperă farmecul meseriilor de odinioară de la meşteşugari pricepuţi. Printre acestea se numără prelucrarea hârtiei, ţesutul la război, lucru în lemn, morăritul, lucru în papură, dar şi olărit.

Maria Magdalena Rusen, meşteşugar: Astăzi nu mai există mori de hârtie, ci există doar fabrici de hârtie, dar pe vremuri hârtia se făcea în mori, se măcinau materiale deoarece pe vremuri hainele se făceau din fibre naturale. Facem foile de hârtie una câte una, ca pe vremuri, dar pasta o facem din hârtie reciclabilă.

Dumitra are 66 de ani şi de peste 5 decenii ţese la război. Acum totul se face în fabrici, dar calitatea, spune ea, nici nu se compară.

Dumitra Popa, meşteşugar: Atunci se lucra lucrătura noastră domoală, cu răbdare, aveam bumbac, aveam cânepă, aveam in. Decât plasticul ăla ce cu ne îmbrăcăm noi, mult mai sănătoase sunt astea şi mai frumoase.

Este locul unde istoria se învaţă interactiv.

Turist: Am vrut să îi arăt fetiţei mele cum se făceau lucrurile pe vremuri, să înţeleagă de unde s-a pornit şi unde s-a ajuns.

Dana Georgescu, Asociaţia Moara de hârtie: Mare parte a activităţii noastre se concentrează pe educaţia copiilor şi încercăm să îi aducem aproape, să îi împrietenim cu aceste meşteşuguri pe care noi le-am transformat în nişte acticităţi creative. Veţi găsi un atelier de ţesut, un atelier de prelucrare a papurii, o mică fierărie, un atelier de prelucrare a lemnului, un atelier de ceramică.

Preţul unui atelier porneşte de la 30 de lei şi poate ajunge la 50 de lei pentru copiii, iar un adult plăteşte între 50 şi 90 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri