Scandal în Iași. Au fost tăiați toți brazii din fața Palatului Culturii

Data publicării:
brad-iasi
Foto: Răzvan Timofciuc

Toţi brazii din faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost tăiaţi.., ca să se vadă mai bine clădirea. Arbori vechi de 50 de ani au căzut sub lamele drujbelor din acest motiv. Edilii îi asigură însă pe localnici că totul va arăta mai bine la sfârşitul lucrărilor, chiar dacă vizita Papei Francisc programată la sfârşitul primăverii va prinde capitala Moldovei în plin şantier.

„Ce să facem? Trebuie să facem să fie frumos, ca să ne mândrim cu orașul nostru”, spune un muncitor.

Zeci de angajați și utilaje umplu de zgomot şi fum terenul din fața Palatului Culturii din Iaşi. Taie copacii pe care un peisagist nu îi vede în cadru, deşi sunt frumoşi şi sănătoşi.

Este o crimă să tai un copac de 50 de ani. Puteau să încadreze, un peisagist bun și un primar cu mintea la el putea să încadreze acei brazi într-un proiect”,spune un localnic.

Trebuia să întrebe populația Iașiului și la tăiat copacii și la amenajare”, adaugă un altul.

Edilii din Iaşi văd însă necesare tăierile de arbori şi îi liniştesc pe localnici.

„Dorința noastă este să avem o vegetație joasă, o vegetație care să pună în valoare monumentul. În această zonă vor fi și alți arbori care vor rămâne, alții care vor fi plantați”, declară Gabriel Harabagiu, viceprimar.

Arhitecţii însă îi contrazic pe edili. Nu era momentul să fie tăiaţi copaci.

Tot orașul suferă în acest moment în privința spațiilor verzi, a modului în care plantele, arborii, sunt corelate cu spațiile urbane și cu arhitectura”, spune Ionel Oancea, arhitect.

Planurile de amenajare a spaţiului din faţa Palatului Culturii din Iaşi presupun schimbarea stâlpilor de iluminat public, înlocuirea celor două fântâni arteziene şi costă un sfert de milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri