Scandalul apei cu clor. Ministrul Apelor contrazice Apa Nova: Nu a fost poluare cu amoniu pe Argeș

Data actualizării: Data publicării:
20190204162403_OGN_6405-01 IOan Denes ministrul apelor inquam photos octav ganea

Nu a fost nicio poluare cu amoniu pe Argeș și, prin urmare, niciun motiv pentru ca Apa Nova să acuze Apele Române de acest lucru, spune ministrul Apelor, Ioan Deneș. Este cea mai recentă declarație în scandalul apei cu clor, care continuă, deși a trecut aproape o săptămână de când bucureștenii s-au plâns de calitatea apei potabile.

Ministrul Deneș a spus, într-o conferință de presă, că probele prelevate de Administrația bazinală Argeș Vedea în 28 ianuarie arătau la indicatorul amoniu 0,796 mg /l, în condițiile în care limita recomandată este de 1 mg / l, iar limita maximă admisă este 1,5 mg/ l.

Apa Nova reclama o canitate de amoniu de 1,3 mg/ l, care e sub limita maximă admisă. Chiar și așa, Apele Române au decis creșterea debitului pe Argeș din alt bazin, pentru creșterea gradului de diluție, spune ministrul.

Totuși, adaugă Deneș, probele luate înainte de creșterea debitului pe Argeș arătau o cantitate chiar mai mică de amoniu - 0.509 mg/l.

„Bucureștenii și opinia publică să știe clar că parametrii s-au încadrat în limitele recomandate. Apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege”, a subliniat ministrul.

Declarațiile lui Ioan Deneș vin în condițiile în care Apa Nova vorbea, săptămâna trecută, de o poluare cu amoniu pe râul Argeș, care a dus la creșterea cantității de clor cu care a fost tratată apa potabilă în București.

Apa Nova a cerut o anchetă în legătură cu poluarea de la care a pornit scandalul apei cu prea mult clor din reţeaua sectoarelor 5 şi 6. Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat la „Jurnal de Seară” că sunt suspiciuni că ar fi avut loc o deversare de substanţe periculoase.

„Vom înregistra sesizări la toate autoritățile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu. (Ce bănuieli aveți?) După ce am analizat variația amoniului pe răul Argeș, nu pare să fie dintr-o încălzire a vremii sau topire a zăpezii. Sunt niște fluctuații de scurtă durata, poate semăna cu niște deversări de ceva în apă. Au fost două fluctuații. A fost un vârf cam în jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 mil / l. După aceea o pauză o scădere sub 0,7. După iar 30 de minute când s-a ridicat la 1,2-1.3 ,mg/l. Ne cerem scuze tutoror bucureștenilor pentru acestă deficiență, adică acest miros care apare”, spune Mihai Savin, director adjunct Apă Nova.

Controversa clorului din apa de la robinet

Nu sunt declarații contradictorii doar între Apele Române și Apa Nova. Compania care furnizează apă potabilă bucureștenilor a intrat în dispute și cu Ministerul Sănătății. Nici analizele nu coincid. În timp ce testele făcute de Apa Nova arată o concentrație a clorului în apă în limitele permise de lege, analizele Direcției de Sănătate Publică vorbeau de o concentrație chiar și de 5 ori mai mare. A fost o serie de declarații și răspunsuri la declarații, conferințe de presă și răspunsuri la conferințe de presă.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat chiar că a sesizat CSAT și SRI în acest caz

CITIȚI ȘI: 

VIDEO. Un director Apa Nova bea apă de la robinet, ca să demonstreze că e bună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri