Scandalul apei potabile în București. Ministrul Apelor spune că Apa Nova a pus degeaba clor în apă

Data publicării:
apa potabila robinet clor

Scandalul apei potabile din Capitală ia amploare, iar acuzaţiile curg din toate părţile. Ministrul Apelor, Ioan Deneş, susţine că ApaNova a pus degeaba mai mult clor în reţeaua de apă potabilă din Bucureşti. Iar viceprimarul Bucureştiului o ameninţă pe Sorina Pintea cu plângere penală. Aurelian Bădulescu susţine că ministrul Sănătăţii a răspândit informaţii false când i-a sfătuit pe bucureşteni să nu folosească apa de la robinet.

Ministrul Apelor susţine că râul Argeş, care alimentează Capitala, nu a fost poluat niciun moment cu amoniu, aşa cum a explicat compania furnizoare.

Acești parametri s-au încadrat în limitele recomandate, nici măcar în limita maximă, adică sub 1 mg/l. În concluzie, apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limita prevăzută de lege”, afirmă Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Precizarea vine în contextul în care cei de la Apa Nova au solicitat Administraţiei Apelor Române şi Gărzii de Mediu să investigheze o posibilă poluare pe Argeş. Firma susţine că nu ar fi vorba doar de topirea zăpezii, care ar fi dus de pe maluri substanţe periculoase. Este posibil ca acestea să fi fost deversate în mod accidental sau chiar intenţionat de oameni. Aşa că a depus şi două plângeri penale, la Judecătoria Pitești și Tribunalul Târgoviște, pentru contaminare.

Între timp, ministrul Sănătăţii critică Apa Nova pentru lipsa de comunicare în acest scandal şi pentru faptul că nu a informat la timp populaţia.

Dacă amoniul era în limite normale de ce s-a făcut hiper... Specialiștii spun că există posibilitatatea ca apa să fi avut o încărcătură bacteriologică foarte mare, dar nu avem această dovadă. Ministerul Sănătății a demarat o ancheta pentru a vedea exact cum s-au întâmplat lucrurile”, declara Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Nu doar ApaNova este acuzată că a furnizat informaţii eronate. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, susţine că Sorina Pintea a creat inutil panică printre bucureşteni, atunci când a anunţat că s-au descoperit cantităţi de clor de cinci ori peste limita maximă admisă în apa de la robinet.

Îi fac plângere penală ministrului sănătății care și-a permis să ducă într-un spațiu public o discuție care ar fi putut afecta starea de normalitate a Bucureștiului”, spune Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei.

Controversele şi panica au început joia trecută, când sute de bucureşteni din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei au reclamat că apa rece de la robinet are gust şi miros de clor.

Până în acest moment, Directia de Sănătate Publică a amendat ApaNova cu 10 mii de lei pentru calitatea apei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri