Școala din Capitală al cărei tavan s-a prăbușit va fi demolată

Data publicării:
tavan prabusit scoala 141 bucuresti_radu ciorniciuc
Foto: Radu Ciorniciuc

Şcoala nr. 141 din Sectorul 5 al Capitalei, al cărei tavan s-a prăbuşit în luna mai a acestui an, va fi demolată, a decis, marţi, Consiliul Local al Sectorului 5. Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a declarat că, în urma expertizei tehnice făcute, s-a constatat că demolarea şcolii este singura soluţie bună pe termen lung. Elevii Şcolii 141 vor fi relocaţi până la reconstruirea unui alt corp de clădire, potrivit News.ro.

„S-a hotărât demolarea şcolii, pentru că indiferent de lucrările pe care le-am fi făcut, ea nu ar fi fost niciodată încadrată într-o clasă de risc seismic acceptată. Expertiza spune că singura variantă viabilă pe termen lung şi care nu ar avea dezavantaje este demolarea. Altfel, ar trebui să cheltuim nişte bani şi alţi bani în fiecare an pentru a menţine o clădire cu risc seismic ridicat. Şi atunci, decât să punem în pericol elevii şi profesorii, am preferat să luăm această decizie radicală de demolare a clădirii şi de reconstruire într-un termen cât mai scurt”, a declarat primarul Daniel Florea.

El a precizat că sala de sport a Şcolii 141 ar putea fi integrată în noua clădire a şcolii sau va fi mutată, pentru că nici ea „nu este bine făcută”.

Cei aproximativ 400 de elevi ai Şcolii 141 vor învăţa, începând cu noul an şcolar, la Şcoala 127, unde există un corp de clădire liber. Primarul Sectorului 5 a precizat că pentru copiii care nu pot ajunge la această şcoală din cauza distanţei, vor fi puse la dispoziţie autobuze care să îi preia de la Şcoala 141 şi să îi ducă la noua şcoală.

Potrivit primarului, şcoala a fost ultima dată renovată în 2003-2004, fiind o şcoală foarte veche, iar de-a lungul timpului, deşi au fost făcute mai multe expertize tehnice, nu s-a vorbit niciodată despre structura clădirii.

„De-a lungul timpul s-au făcut mai multe expertiza tehnice, dar ce ne-a siderat pe noi a fost întâmplarea cu tavanul prăbuşit. În niciuna dintre expertizele tehnice nu s-a discutat un rând, o virgulă despre tavan. Erau alte probleme, dar niciuna legată de structură sau tavan. După acel tavan prăbuşit, s-au mai dărâmât tavane de la alte etaje, unul s-a prăbuşit o treime. Într-un alt corp de clădire erau alte tavane în pericol de prăbuşire, dar au rezistat”, a subliniat primarul.

Daniel Florea nu a putut spune costurile pentru reconstrucţia clădirii.

„Nu se ştiu costurile încă. Până la momentul la care vom avea făcută demolarea, vom avea toate răspunsurile să vedem cum vom putea reconstrui”, a spus el.

Tavanul din rigips de la ultimul etaj al Şcolii 141 „Ion I. C. Brătianu” din Sectorul 5 s-a prăbuşit în luna mai. Copiii nu erau atunci la cursuri, pentru că era „Săptămâna altfel”, aşa că nimeni nu a fost rănit.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri