Scumpirea locuinţelor creşte numărul chiriaşilor

Data publicării:
santier bloc

Românii şi-au schimbat preferinţele în materie de locuinţe şi asta se vede cel mai bine pe piaţa construcţiilor. Anul trecut s-au inaugurat cele mai multe ansambluri rezidenţiale din ultimii opt ani. Românii preferă apartamente noi, chiar şi când închiriază, şi nu-i deranjează să stea la periferie. Foarte mulţi ani, preferatele pentru cumpărare, dar mai ales pentru închiriere au fost apartamentele vechi aflate cât mai aproape de centrul oraşului.

Unul din trei români a făcut anul trecut o tranzacţie imobiliară, indiferent că vorbim de cumpărare sau de închiriere, potrivit unui studiu imobiliar.

Andrei Gherghişor, broker imobiliar: „Întotdeauna locuinţele noi sunt mai căutate de cele vechi. Cele vechi au poziţia, care nu poate fi înlocuită cu nimic. Sunt mai apropiate de o grădiniţă, şcoală, piaţă, dar având în vedere că preţurile sunt aproximativ la fel pe metrul pătrat, oamenii preferă să cumpere apartamente noi.”

În primele 11 luni ale anului trecut au intrat pe piață aproape 37.000 de apartamente și case noi. Mai bine de jumătate sunt la periferia marilor orașe. Specialiştii imobiliari sunt de părere că evoluţia economică bună a crescut piaţa imobiliară.

Daniel Crainic, reprezentatul unui portal imobiliar: „Oamenii au simţit o stabilitate mai mare, ceea ce duce implicit la o încredere mai mare în ceea ce priveşte achiziţia de locuinţe.”

Cristina Sbîrn, reporter Digi24: Ponderea celor interesaţi să cumpere o locuinţă a scăzut anul trecut cu 1,5%, sub 54%, pe fondul creşterii preţurilor. Acest lucru se vede în închieri. Ponderea celor interesaţi să ia o proprietate în chirie a crescut la 11,8%.”

Anul trecut, prețurile locuințelor au crescut in medie cu aproape 11% şi au depăşi 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri