Scumpirile uriașe care îi vor afecta pe bucureșteni. Primar de sector: "Tot ce nu se semnează până la sfârșitul anului se va taxa"

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada in bucuresti
Oameni, pe stradă, în București. FOTO: Profimedia Images

Traiul în București devine mai scump. Din 2022, taxa pentru parcarea de reședință crește chiar și de 8 ori. Se schimbă tarifele pentru ridicarea gunoiului, iar facturile pentru încălzire ar putea crește cu 71 la sută. Locuitorii Capitalei care își permit vor să își instaleze centrale de bloc, pentru a nu mai plăti pentru calorifere reci.

Locuitorii din Sectorul 2 sunt obligați să semneze până la sfârșitul anului contractele cu operatorul de salubritate.

Bărbat: Presupune costuri mai mici atâta timp cât pot selecta din casă deseurile, și, automat, predarea lor către cei care ridică în acest sector.
Bărbat: Să am un loc unde să pot separa deșeurile, fracția umedă și fracția uscată. De când colectăm selectiv, partea uscata s-a mărit mult, partea umedă s-a micșorat.

Tarife pentru gunoi menajer

Fără colectare selectivă

120 litri - 8,24 lei / 240 litri - 16,47 lei

Colectare separată

120 litri - 5,49 lei / 240 litri - 10,97 lei

Fără contract încheiat

2021 - 10 lei/lună/persoană / 2022 - 21,27 lei/lună/persoană

Sursa: Primăria Sectorului 2

Tariful depinde de modul în care vor fi predate deșeurile, preselectate sau în amestec. Pentru cei care nu semnează contractul, se va percepe o taxă dublă de persoană față de cea din prezent. Totuși, doar jumătate dintre asociațiile de proprietari au semnat contractele.

Ilie Șerban, șef Serviciu colectare deșeuri menajere și fracție uscată: În ce privește casnicii, situația nu e cum speram, avem încheiate 1.000 de contracte, ceea ce constituie foarte puțin din totalul de 2.500 de locuințe din Sectorul 2.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: E important de înțeles că tot ce nu se semnează până la sfârșitul anului se va taxa. Am făcut un site special pentru cei care vor să descarce contractul și să îl trimită spre operatorul de salubritate.

O scumpire pe care o vor resemți locuitorii din toate sectoarele este cea pentru locurile de parcare.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Locuitorii din zona A vor plati de 7 ori mai mult pentru parcarea de resedință, de la 84 la 600 de lei pe an. Creșterea este și mai mare pentru locuitorii din zona D a Capitalei, de 8 ori, de la 37 la 300 de lei pe an.

Bărbat: Ar trebui să facă locuri de parcare, nu să le scumpească pe cele care nu sunt. Cum să dai 600 de lei pentru un loc de parcare, e foarte mult.
Bărbat: Le scumpesc, le scumpesc, dar și așa nu sunt disponibile... Ar ajuta dacă s-ar mai face parcări în București, dar nu cred că se va face ceva într-o mie de ani.

Și facturile pentru căldură ar putea crește, dacă tariful pentru gigacalorie va fi majorat de la 164 la 280 lei,.

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Având în vedere că un apartament cu două camere consumă 6 gigacalorii pe sezonul rece, înseamnă că, dacă până luna trecută, proprietarul plătea 197 lei, dupa această creștere, acest apartament de două camere va însemna un cost cu energia termică de 336, adică o creștere de circa 71%.

Cât ar putea costa încălzirea

Apartament 2 camere, de la 197 lei la 336 lei.
Apartament 3 camere, de la 262 lei, la 448 lei.

Sursa: Asociația Energia Inteligentă

Bărbat: Caut soluții cu asociația pentru o centrală de scară, sper să obținem autorizări. Cred că 3-5 zile pe lună nu există apă caldă și căldură.

Bucureștenii vor plăti mai mult pentru gigacalorie dacă propunerea va fi aprobată de Consiliul General.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri