Se caută consultanţi pentru evaluarea construcţiei Cathedral Plaza

Data publicării:
cathedral playa mediafax

 

Potrivit unui anunţ al instituţiei, publicat în SEAP, consultantul va fi selectat printr-o licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Firmele interesate de acest proiect pot depune ofertele până la 19 iunie.

Conform Caietului de Sarcini, propunerea tehnică trebuie să includă, într-o primă fază, impactul infra şi suprastructurii imobilului asupra siguranţei în exploatare şi la acţiunea seismică a clădirilor învecinate, urmând ca ulterior să evidenţieze soluţii tehnice pentru consolidarea structurii, dacă este cazul.

Totodată, consultantul va trebui să prezinte soluţii de demontare/demolare a clădirii, costurile aferente precum şi implicaţiile asupra clădirilor învecinate, urmând să prezinte, într-un raport final, recomandări privind demolarea sau nu a clădirii.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, precum şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti.

Sorin Oprescu şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior".

În replică, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea.

La rândul său, primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Şi în luna iunie a anului trecut Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro "cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale".

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea de Apel a menţinut astfel o sentinţă din iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Punctul de vedere al Millennium Building Development

Millennium Building Development, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, consideră că demersul Primăriei Municipiului Bucureşti de a iniția o procedură publică și transparentă pentru evaluarea tehnică a situației clădirilor Cathedral Plaza şi Catedrala Sf. Iosif reprezintă o decizie corectă și legală în analiza ambelor cereri cu care instituția Primarului General a fost învestită (cererea Millennium de reautorizare a clădirii și cea a ARCB de demolare).

Este o măsură raţională şi în interesul oraşului, manifestând întreaga diligență necesară pentru o decizie care trebuie să urmărească atât respectarea legii, cât și protecția Catedralei Sf. Iosif.

Acest demers este realizat în contextul în care impactul total al măsurilor propuse de ARCB, care includ și exproprierea, asupra bugetului local va fi de aproximativ 100 de milioane de euro, o cheltuială aberantă din buzunarul cetăţenilor.

Millennium se declară în continuare deschis soluţionării constructive a acestui conflict, în beneficiul cetăţenilor Bucureştiului şi în deplină conformitate cu legea. În acest scop, punem la dispoziţia tuturor părţilor implicate, inclusiv a consultanţilor aleşi conform procedurii lansate de primărie,

propriile expertize şi studii de impact realizate pentru Cathedral Plaza. Aceste studii ale specialiştilor independenţi atestă fără echivoc că avem de-a face cu o clădire construită în totală

siguranţă, cu materiale de cea mai bună calitate, rezultatul fiind un imobil modern, care nu pune în niciun fel în pericol clădirile învecinate.

Millennium este favorabil dialogului cu toate părţile implicate pentru conservarea unei clădiri care va aduce beneficii oraşului şi cere din nou Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti să dea curs solicitării de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, procedură iniţiată în decembrie 2011, nefiind soluţionată nici până astăzi.

Reamintim că, în mod absurd, decizia de demolare dispusă în iunie 2012 de Tribunalul Dâmboviţa s-a luat fără ca Millennium să fie parte din proces, ceea ce pune sub semnul întrebării justeţea unei astfel de hotărâri pe care o considerăm un abuz şi care nu este opozabilă Millennium. Reamintim că în mai 2012 Tribunalul București a respins o cerere de demolare a clădirii noastre formulată de ARCB în contradictoriu cu Millennium (dosarul nr. 70868/3/2011), hotărâre deopotrivă irevocabilă și care anulează efectele celei ulterioare, obținute de ARCB fără informarea Millennium.

Cathedral Plaza a fost construită pe baza unei autorizaţii de construcţie emisă în mod legal de către autorităţile responsabile, cu acordul si sprijinul total al vecinului care, la acea vreme, a recunoscut contribuţia clădirii la patrimoniul construit al oraşului, poziţie susţinută de altfel şi de comunitatea arhitecţilor şi urbaniştilor.

„Sunt de 15 ani în România, timp în care am crezut în potenţialul fantastic de dezvoltare al ţării, motiv pentru care am construit un business sustenabil şi investesc în continuare cu acelaşi entuziasm pe care l-am avut la început. Rezultatele sunt vizibile şi au contribuit la transformarea Bucureştiului într-o metropolă modernă.

Am cumpărat Cathedral Plaza cu bună credinţă în februarie 2013, absolut convins că blocajul întreţinut artificial de ARCB poate fi depăşit amiabil, prin dialog. Sunt convins că analiza comandată de PMB va ajunge la aceeaşi concluzie la care am ajuns şi eu când am cumpărat acest imobil, aceea că este o clădire foarte bine construită, cu acordul şi sprijinul iniţial al ARCB, cu toate avizele şi autorizaţiile de construire valabile, recepţionată şi intabulată în 2010. Într-o ţară membră a UE nu mai putem vorbi de expropriere. Dreptul la proprietate nu mai poate fi atât de uşor atacat, printr-o simplă schimbare de atitudine a vecinului, oricare ar fi el. Aş fi fost primul de acord cu orice soluţie dacă clădirea noastră ar fi pus în pericol vecinătatea. Nu este cazul Cathedral Plaza”, a spus Ioannis Papalekas, proprietarul clădirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri