Se schimbă modul de calcul al salariilor. Cât va câştiga un muncitor necalificat şi cât un angajat cu doctorat

Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087
F

Un nou proiect de lege depus la Senat prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați.

Astfel, sunt introduși, pentru toți angajații din economia națională, coeficienți de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregătire și studii.

Proiectul "pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională" a fost depus săptămâna trecută la Senat. Actul normativ este semnat de 38 de deputați PSD, PNL, USR, ALDE și UDMR, inclusiv ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit inițiativei legislative, legea "garantează dreptul tuturor salariaților la plata unui salariu de bază minim".

Aceasta prevede: "Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii".

Astfel sunt reglementate 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificați, a căror salariu este cel minim, până la absolvenții de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.

Legea prevede că "în vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială".

În expunerea de motive, parlamentarii au notat că "la elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului/salariului și motivare a muncii".

Propunerea este înregistrată pentru dezbatere la Senat, ca prim for sesizat, în procedură de urgență. Camera Deputaților este decizională în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri