Secretul unei vieţi lungi

Data publicării:
SECRET

Bătrâna face parte dintr-o familie vestită pentru longevitatea membrilor ei. Toţi cei şapte fraţi ai femeii au trăit peste 90 de ani. Acum, ea este cea mai bătrână din familia care se întinde pe cinci generaţii şi are peste o sută de membri.

Cel mai tânăr dintre aceştia este un stră-stră-nepot de numai un an şi jumătate. An de an, de Paşte, reprezentanţii a patru generaţii din neamul Cătunenilor se adună în casa celui mai în vârstă membru al familiei. Augustina Cătună va împlini în această vară 102 ani, dar are încă o minte ageră. Când a împlinit un secol de viaţă, a compus o poezie pe care a memorat-o, pentru că nu mai putea scrie.

Augustina s-a născut într-o familie cu opt copii, într-un cătun de munte din Bistriţa Năsăud, la peste 1.200 de metri altitudine. Toţi cei şapte fraţi ai săi au trăit peste 90 de ani, longevitate pusă pe seama unei familii unite şi a unei vieţi sănătoase.

Când eram mici nu erau doctori, nu era farmacişti. Aveam ceaiuri de brad, aveam ceiuri de tei”, a spus Augustina Cătună. „Se întâmplă foarte rar ca într-o familie de opt fraţi toţi să trăiască peste 90, 95 sau peste 100. A fost cel mai mare, badea Traian Cătună, care a trăit 102 ani”, a spus Pavel Berengea, profesor de istorie. 

Augustina Cătună a rămas văduvă de tânără şi nu a avut copii, dar şi-a ajutat fraţii să-i crească pe ai lor. Acum, la bătrâneţe, au grijă de ea o nepoată care va împlini curând 70 de ani şi o strănepoată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri