Sectorul 3 îsi caută urgent groapă de gunoi

Data publicării:
glina

Italienii care administrează una dintre cele mai mari gropi de gunoi de la marginea Capitalei au fost condamnaţi, în primă instanţă, în Italia, pentru spălare de bani în favoarea mafiei. Şi aici provoacă probleme. Rampa lor a rămas fără autorizaţie de mediu, iar deşeurile care se adună de la aproape o jumătate de milion de localnici din sectorul 3 trebuie duse la zeci de kilometri distanţă. Ei susţin că nu îşi pot relua activitatea, din cauza concurenţei, care le bagă beţe-n roate.

Administratorii gropii de gunoi de la Glina, care primea 1.000 de tone de deşeuri zilnic, şi-au informat clienţii că nu le mai pot colecta gunoiul: autorităţile le-au suspendat activitatea.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: Luni am găsit poarta închisă. N-am avut unde să ducem gunoiul, iar la ora asta ne descurcăm destul de greu, pentru că-l cărăm foarte departe.

Cum în zona Capitalei mai sunt disponibile numai două depozite de deşeuri, proprietarii lor profită şi pun primăriei condiţii imposibil de acceptat.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: Ne impun niște cantități minimale, în sensul în care chiar dacă nu le ducem acele cantități de gunoi, noi trebuie să le plătim oricum.

Criza gunoiului din sectorul 3 a fost declanşată de decizia luată de Garda de Mediu Ilfov, care a suspendat activitatea gropii de la Glina pentru că îi expirase autorizaţia de funcţionare.

Emil Grigore, comisar șef Garda de Mediu Ilfov: Depozitul Glina a avut un control din partea Comisariatului Județean în 2017, în urma căruia s-a dat o sancțiune și s-a făcut notificare pentru suspendarea activității. Actul lor de reglementare era expirat.

Ecorec, firma care administrează groapa Glina, a contestat în instanță procesul verbal al Gărzii de Mediu, dar a pierdut zilele trecute. Ecorec încearcă acum să își reia activitatea.

Emil Grigore, comisar șef Garda de Mediu Ilfov: Au depus pentru autorizație, se află în procedură la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Acţionarii societăţii care administrează groapa de la Glina spun că activitatea nu a fost reluată din cauza societăţilor concurente şi a unui ONG care pun presiune pe autorităţile ce trebuie să emită autorizaţia de mediu. Patronii firmei au probleme şi în Italia, unde italianul Sergio Pileri şi românul Victor Dombrovschi au fost condamnaţi la cinci, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare pentru că rampa de gunoi era un paravan pentru a spăla banii mafiei. Decizia nu este însă definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri