Sari la conținut

SFÂNTA PARASCHEVA,OBICEIURI ȘI TRADIȚII. Ce nu ai voie să faci de SFÂNTA PARASCHEVA? 

SFÂNTA PARASCHEVA, OBICEIURI ȘI TRADIȚII  Marţi, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe SFÂNTA PARASCHEVA, protectoarea Moldovei. Numele Cuvioasei înseamnă în limba greacă „Vineri”, iar unii cercetători consideră că „Sfânta Vineri” provine din cultul zeiţei romane Venus, care în mitologia romană era zeiţa justiţiară.

SFÂNTA PARASCHEVA Şi în mitologia românească, “Sfânta Vineri” este o divinitate intransigentă, justiţiară, fiind imaginată în chip de văduvă foarte bătrână  şi aducătoare de năpastă, iar când devine ocrotitoare, poartă chipul unei bătrâne veghetoare la sănătatea oamenilor şi la fertilitate, scrie crestinortodox.ro.

Pelerinajul la moaştele Cuvioasei Parascheva, imortalizat cu telefoane inteligente

SFÂNTA PARASCHEVA s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o fac să-şi dăruiască hainele sale săracilor.

SFÂNTA PARASCHEVA a fost îngropată ca o străină, iar moaştele i-au fost descoperite ulterior, când unor creştini li s-a arătat în vis sfânta care le-a zis să-i dezgroape osemintele pământeşti. De atunci, moaştele au fost puse la loc de cinste în diferite biserici şi catedrale, iar în prezent se află la Catedrala Ortodoxă din Iaşi.

SFÂNTA PARASCHEVA Tradiţii şi obiceiuri care se ţin în această zi

În popor, SFÂNTA PARASCHEVA este percepută ca fiind “mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri.

De SFÂNTA PARASCHEVA nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri.

În tradiţie, se spune că de SFÂNTA PARASCHEVA fetele care cos şi care spală vor rămâne nemăritate. 

Programul Sărbătorii Sfintei Parascheva 2014

De SFÂNTA PARASCHEVA Cu toate că este o zi în care se ţine post, fructele închise la culoare şi pepenele roşu nu se consumă în această zi, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.

Tot în ziua de SFÂNTA PARASCHEVA, se prezice vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Şi ciobanii anticipează vremea în funcţie de mioarele lor, dacă acestea stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea.

Numită “luminătoarea casnică a Moldovei”, SFÂNTA PARASCHEVA este cea mai bătrână sfântă dintre surorile ei, care protejează femeile căsătorite şi pe care le ajută la naştere, care căsătoreşte fetele şi poartă de grijă animalelor sălbatice.

Imaginaţia populară nu cunoaşte limite atunci când vine vorba de SFÂNTA PARASCHEVA, astfel că, în popor se credea că aceasta ar poseda la curţile ei un căţel de pază cu trup de fier şi dinţi de oţel, numită în mituri Leica-Boldeica. Oamenii din popor credeau că aceasta umblă îmbrăcată în alb sau, negru şi locuieşte în munţi, în păduri sau în ostroavele mării, în cer, în lumea cealaltă.

Fie că vorbim de SFÂNTA PARASCHEVA făcătoarea de minuni din Calendarul Ortodox sau de Sfânta Vineri din popor, sfânta are o influenţă foarte mare asupra conştinţei poporului român. Astfel că, an de an, hramul acesteia transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară, credincioşii înălţând rugăciuni pentru sănătate şi pace la racla cu moaştele acesteia.

Pelerinii aşezaţi la rând la Mitropolie primesc câte un ceai

SFÂNTA PARASCHEVA Ziua Sfintei Parascheva este şi zi de pomenire a celor trecuţi în "Lumea Neîntoarcerii". Cu acest prilej, se dau de pomană pâine din grâul nou şi must. 

Sfânta Cuvioasă Parascheva mijloceşte către Domnul pentru toţi creştinii, ocroteşte şi izbăveşte de boli, de spaima şi de pagube, risipeşte furtunile, aduce mâna roditoare şi belşug. SFÂNTA PARASCHEVA este cinstită că fiind aducătoare de ploi mănoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. SFÂNTA PARASCHEVA, ocrotitoare a apelor, chipul și apărea adesea lângă râuri sau fântâni, iar apă respectivă devenea tămăduitoare.

SFÂNTA PARASCHEVA Din acest motiv există obiceiul în unele locuri să se aşeze icoană SFINTEI  PARASCHEVA lângă fântâni şi izvoare. 

SFÂNTA PARASCHEVA Sfânta Cuvioasă Parascheva dăruieşte ajutor, prin rugăciunile ei, tinerilor şi bătrânilor, fecioarelor şi mamelor, bolnavilor şi săracilor. Anumite rugăciuni închinate ei erau scrise pe mici pergamente şi purtate la gât, că apărătoare de boli. În cazul durerilor de cap acestea se legau la frunte.