Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit de români pe 7 ianuarie 2023. Numele celor care își serbează ziua onomastică

Data actualizării: Data publicării:
icoana cu sfantul ioan
Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit de români pe 7 ianuarie 2023. Foto: doxologia.ro

Ziua de 7 ianuarie are o mare însemnătate pentru credincioși. Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan, în 2023.

Cine a fost Sf. Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie 2023

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, pe nume Elisabeta, era descendentă a lui Aaron. Sf. Ioan Botezătorul a venit pe lume cu trei luni înainte să se nască Mântuitorul Iisus Hristos. Îngerul Gavriil lui Zaharia prevestea nașterea Sfântului Ioan, în timpul unei slujbe la templu. Din cauză că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului săi.

Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pantecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria atunci când aceasta îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan afirma că nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31).

Sfantul Ioan Botezatorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe vremea când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!".

Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei (În 1, 27). (...) Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii.” După botezul Domnului în Iordan el a spus: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească. Pare nefiresc că un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele sau să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească”.

Potrivit Evangheliei,  Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, i-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.

Cine sărbătorește ziua onomastică de Sfântul Ioan Botezătorul

Aproape două milioane de persoane îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, potrivit datelor oferite de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, scrie Agerpres. Este vorba despre 1.975.838 de bărbaţi şi femei.

La prenume masculine, cele mai întâlnite sunt: Ioan - 447.697, Ionuţ - 361.680, Ion - 336.421, Ionel - 134.570, apoi Nelu - 20.302, Ivan - 7.482, Jan - 4.491, Ionică - 4.460, Jean - 3.411 şi Ioniţă - 1.865. La femei, numele de botez cele mai cunoscute sunt: Ioana - 390.970, Ionela - 148.141, Oana - 72.012, Ionica - 19.241, Nela - 10.783, Ionelia - 6.785, Jana - 4.811, Ionuţa - 582, Onuţa - 134.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri