Sfaturi utile pentru șoferi. Cum să reduceți consumul de carburant?

Data publicării:
bord masina

Asociaţia europeană a companiilor petroliere şi Comisia europeană au pus la dispoziţia șoferilor sfaturi eficiente pentru conducerea maşinii, care îi ajută să reducă consumul de carburant.  

Menţineţi-vă vehiculul în stare bună de funcţionare şi verificaţi periodic nivelul de ulei. Maşinile bine întreţinute funcţionează mai efi cient şi ajută la reducerea emisiilor de CO2.

Verificaţi lunar presiunea anvelopelor. Anvelopele insuficient umfl ate pot creşte consumul cu până la 4%.

Îndepărtaţi greutăţile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât maşina este mai grea, cu atât mai mult trebuie să tureze motorul, consumând mai mult carburant.

Închideţi geamurile, în special la viteză mare şi demontaţi portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistenţa la vânt şi poate micşora consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 10%.

Folosiţi aerul condiţionat numai dacă este necesar. Utilizarea inutilă sporeşte consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu până la 5%.

Începeţi să conduceţi imediat după ce porniţi motorul, şi opriţi-l când staţionaţi mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant.

Conduceţi cu viteză rezonabilă şi mai presus de orice, conduceţi uşor. De fi ecare dată când acceleraţi sau frânaţi brusc, motorul foloseşte mai mult carburant şi produce mai mult CO2.

Când acceleraţi, schimbaţi treptele de viteză cât de repede posibil. Treptele mai mari de viteză sunt mai economice în ceea ce priveşte consumul de carburant.

Încercaţi să anticipaţi fluxul de trafic. Fiţi atenţi la circulaţie de la o distanţă cât mai mare, pentru a evita frânarea inutilă şi pentru a porni în funcţie de fluxul traficului.

Luaţi în considerare împărţirea maşinii cu colegii în drum spre serviciu. Veţi contribui la reducerea aglomeraţiei trafi cului şi a consumului de carburant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri