Reacţia sindicaliştilor, după majorările de salarii anunţate de O. Vasilescu

Data actualizării: Data publicării:
lia olguta vasilescu

Ministrul Muncii anunţă majorări de salarii pentru bugetari. Lefurile de până la 4.000 de lei se vor dubla, iar cele care depăşesc această sumă vor creşte cu aproape jumătate. Lia Olguţa Vasilescu a explicat că majorările vor intra în vigoare odată cu legea salarizării unitare. Nu se ştie exact când va intra aceasta în vigoare, ce e cert e că în zilele următoare, ministerul va începe negocierile cu sindicatele.

Noua lege a salarizării ar urma să aducă salarii duble pentru cea mai mare parte dintre bugetari. Ministerul Muncii spune că majorările se vor face în funcţie de venituri: „Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari".

Sindicaliştii se declară, însă, nemulţumiţi, şi spun că în actuala formă, legea salarizării unitare nu e de natură să desfiinţeze diferenţele salariale foarte mari din sistem.

Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa: „Dacă cel cu 4.000 de lei s-ar dubla, în momentul respectiv, cei de deasupra a 4.000 de lei, care sunt 65%, ar avea salariile mai mici decât salariile celor de 4.000 de lei.”

Legea salarizării unitare ar trebui să reducă inechităţile dintre salariaţii statului, declara ministrul Muncii în urmă cu o lună.

Lia Olguţa Vasilescu: „Va fi o lege care va corecta inechităţile de la ora actuală, nivelurile de salarizare sunt foarte diferite, creşterea salariului minim pe economie a făcut să se încalece anumite categorii de personal, toate vor fi corectate şi vor fi foarte mulţumiţi cei care sunt cel mai prost plătiţi din bugetari”.

Până la acest moment, niciun sindicalist nu a primit proiectul de lege privind salarizarea unică, aşa că reprezentanţii confederaţiilor sindicale se văd nevoiţi să aştepte negocierile pentru a afla ce conţine proiectul.

Bogdan Hossu: „Rămâne să ne înainteze proiectul de lege de salarizare unică pentru că nimeni, la ora actuală, încă nu a primit”.

Discuţiile pe baza legii salarizării unitare vor continua şi în zilele următoare. Primele care merg la negocieri sunt sindicatele din ordinea publică şi din sănătate. Ministrul Muncii nu a dat încă un termen pentru data la care această lege va ajunge în Parlament.


Proiectul salarizării unitare va fi aplicat începând cu luna iulie 2017, la salariile cuprinse în proiect urmând să se ajungă în trepte, până în 2022. Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu în sectorul bugetar urmând să fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.

Etapele de majorare au fost stabilite pentru 1 iulie si 1 decembrie 2017, 1 decembrie 2018, 1 decembrie 2019, 1 decembrie 2020 si 1 decembrie 2021. Proiectul de lege a fost transmis partenerilor sociali in perspectiva consultarilor ce vor avea loc in comisia de dialog social de la Ministerul Muncii.

Proiectul de lege privind salarizarea prevede acordarea de sporuri pentru funcţii greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii şi specialiştii din domeniul informatic, pentru a compensa situaţiile în care recrutarea de personal este dificilă. De asemenea, documentul prevede acordarea de sporuri de performanţă în limita a 5% din buget. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri