Sistemul "RO-ALERT" de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă a fost adoptat

Data publicării:
shutterstock_ telefon mobil femeie telefon whatsapp sms
Foto: Shutterstock

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, în unanimitate, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”. Înainte de votul final, Liviu Dragnea a felicitat Guvernul Tudose pentru emiterea ordonanţei de urgenţă, scrie News.ro.

shutterstock_ telefon mobil femeie telefon whatsapp sms
Foto: Shutterstock

Sistemul ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase. Astfel, vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnlogiei informaţiilor. Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

De asemenea, "RO-ALERT" are avantaje precum transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului, repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Secretarul de stat şef al departamentului pentru Situaţii de urgenţă al MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, derularea procedurii de achiziţie, livrarea şi punerea în funcţiune a Sistemului, se arată în Ordonanţă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri