Soluția propusă de armată pentru a convinge tinerii să se înscrie în rezerva statului

Data publicării:
armata romana

Armata nu reuşeşte să îi convingă pe tineri să se înscrie voluntar în rezerva statului. La ultima campanie, abia de s-au ocupat 10% din locuri. Numărul celor interesaţi a fost mic, iar doar o treime au trecut testele. Acum armata propune schimbarea legii în aşa fel încât rezerviştii să fie mai bine plătiţi. Asta ar trebui să crească baza de selecţie.

Recrutările voluntarilor au mers prost până acum. 2.270 de posturi au fost scoase la consurs de armată. Doar 10 la sută au fost ocupate.

Mai exact 239 de voluntari au fost admişi în urma examenelor date. 487 au fost respinşi, nu au trecut testele.

„S-a datorat în primul rând prevederilor legii. Ele nu erau motivante. O strategie de comunicare destul de deficitară”, spune Virgil Bălăceanu.

Armata cere acum modificarea legii soldaţilor voluntari şi bani mai mulţi, implicit. Proiectul ajuns în Parlament prevede, în primul rând, o creştere a salariului voluntarilor, de la 10 la 30 la sută din solda de bază.

Dacă la ora actuală 10 la sută pentru un soldat gradat rezervist înseamnă 180 de lei pe lună, asta va însemna 600 de lei. Dacă pentru un subofiţer însemna 300 de lei, va însemna 900. Dacă pentru un ofţer însemna 350-400 de lei, acum se va ajunge la 1000-12000 de lei”, afirmă Virgil Bălăceanu.

Potrivit proiectului de modificare a legii, firmele unde lucrează rezerviştii, ca job de bază, vor primi beneficii dacă pe timpul antrenamentelor militare nu îşi va concediază angajaţii.

„Anul acesta armata scoate la concurs 3.700 de locuri. Dintre acestea 2.500 vor fi pentru gradul de soldat voluntar”, afirmă Virgil Bălăceanu.

Militari voluntari în rezervă merg anual în poligoane de instrucţie. Vor fi evaluaţi permanent, inclusiv psihologic. În tot acest timp, pot lipsi de la serviciul de bază, motivat.

Acum armata ar avea nevoie de peste 20 de mii de rezervişti. Ei trebuiesc permanent pregătiţi iar limita de vârstă trebuie menţinută astfel încât să fie oricând apţi de luptă.

În ultimii ani, armata a pierdut aproape 8 mii de militari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri