Sari la conținut

SONDAJ. 7% dintre români cred că de Paște se sărbătorește nașterea lui Hristos 

 

Studiul IRES arată că aproape 9 români din 10 spun că sunt religioşi. Procentul nu a variat prea tare în ultimii șase ani. Sondajul mai relevă şi că tradiţia este importantă pentru români, aşa că o respectă şi în ceea ce priveşte obiceiurile legate de Paşte. Astfel, trei sferturi dintre participanţii la studiu spun că obişnuiesc să meargă la biserică.

Două treimi dintre cei chestionaţi susţin că țin postul Paştelui: 10% dintre respondenţi reuşesc să ţină post întreaga perioadă, 43% spun că postesc doar câteva zile (miercuri şi/sau vineri), iar 12% postesc în Vinerea Mare.

În ciuda acestor afirmaţii, sondajul arată că unul din cinci români nu ştie ce sărbătorim de fapt, de Paşte. Aproape toţi participanţii la sondaj spun că ţin această sărbătoare, însă doi din 10 respondenţi nu cunosc semnificaţia acesteia. În timp ce 82% spun că de Paște se sărbătoreşte învierea lui Hristos, 7% cred că sărbătorim naşterea lui Hristos, 3% dau alt răspuns, iar 4% nu ştiu sau nu îşi amintesc. 

Sondajul a fost realizat în perioada 4-6 aprilie, pe un eşantion de 1.006 persoane cu vârste de cel puţin 18 ani, reprezentativ la nivel național.