Sondaj între nostalgici: Câţi români duc dorul festivităţilor comuniste de 1 Mai?

Data publicării:
1 mai-1

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) special pentru Ziua Muncii relevă că 56% dintre românii intervievaţi sunt nostalgici după festivităţile colosale din perioada comunistă dedicate acestei zile. Ei consideră că această zi era sărbătorită „mai frumos” înainte de 1989, când coloane de muncitori în ţinute festive scandau lozinci şi purtau pancarte uriaşe.

În ultimii ani, această dată nu mai are semnificaţia de zi a muncii, mai spun cei care regretă vremurile de altădată.

Sondajul complet poate fi citit pe pagina IRES.

În România, 1 Mai a fost sărbătorit pentru prima dată de membrii mişcării socialiste, în 1890. Mai târziu, ziua a devenit - pentru decenii - motiv de propagandă şi manifestări uriaşe pe bulevardele din Capitală. Sute de mii de oameni se adunau de fiecare dată pentru a aduce un omagiu conducătorilor şi Partidului Comunist Român.

Ziua de 1 Mai era liberă doar formal, întrucât oamenii, îmbrăcaţi de sărbătoare, erau chemaţi să participe la manifestări. Defilările în uniforme cu pancarte uriaşe, cântecele patriotice şi lozincile de preamărire scrise cu trupuri umane erau principalele momente ale zilei. Evenimentele dedicate zilei de 1 Mai se completau cu spectacole folclorice şi scenete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri