Sondaj IRES. Doar 1% din români spun că au tot ce îşi doresc

Data publicării:
frig-oameni zgribuliti -1617973-Mediafax Foto-Liviu Maftei

Banii sunt un subiect sensibil pentru majoritatea românilor. Unul din cinci spune că venitul nu îi ajunge nici măcar pentru mâncare şi facturi lunare.

Iar aproape jumătate dintre participanţii la sondaj trăiesc la limită, cu banii număraţi de la o lună la alta. La polul opus, doar unul din 100 de români are tot ce îşi doreşte.

Pentru a face faţă preţurilor tot mai mari, oamenii au tăiat la sânge din cheltuieli. Aproape 70% au făcut economii la îmbrăcăminte, de exemplu, iar unul din trei români a alimentat de mai puţine ori maşina. Jumătate dintre respondenţi au renunţat la confort şi au stat în frig în case şi la fel de mulţi au mers în vacanţe mai ieftine.

Populaţia a tăiat şi din bugetul pentru mâncare şi medicamente, ce-i drept, într-o măsură mai mică. În aceste condiţii, doar un sfert dintre respondenţi şi-au mai permis cumpărături importante pentru familie. Cei mai mulţi dintre aceştia şi-au luat maşini ori şi-au renovat locuinţele. E drept, unul din trei români a apelat la împrumuturi pentru a face asemenea cheltuieli.

Mai bine de jumătate au luat bani de la prieteni şi doar un sfert de la bănci. O treime dintre aceştia vor intra cu datorii în noul an.

Sondajul IRES a fost realizat în 12 decembrie, telefonic, pe un eşantion de 1.256 de persoane, pentru Digi24 şi are o marjă de eroare de 2,8 la sută.

Categoria veniturilor

Abia le ajung banii: 46%

Reuşesc să se descurce: 26%

Nu acoperă strictul necesar: 18%

Trăiesc bine: 8%

Au tot ce îşi doresc: 1%

Sursa: IRES

La ce au renunţat românii

Îmbrăcăminte: 69%

Carburanţi: 33%

Încălzire: 50%

Vacanţe: 52%

Mâncare: 44%

Medicamente: 31%

Sursa: IRES

Câţi români au făcut cumpărături importante

77%: Nu

23%: Da

Sursa: IRES

Ce au cumpărat românii

Autoturism: 19%

Renovare locuinţă: 17%

Electrocasnice: 14%

Locuinţă: 7%

Maşină de spălat: 1%

Teren/spaţiu comercial: 1%

Sursa: IRES

Câţi români au împrumutat bani

Da: 35%

Nu: 65%

Sursa: IRES

De la cine împrumută românii

Bancă: 23%

Familie: 37%

Prieteni: 53%

Altcineva: 4%

Sursa: IRES

Români cu datorii neplătite

Da: 36%

Nu: 64%

Sursa: IRES

Previziuni pentru nivelul de trai de anul viitor

Pentru mulţi români 2014 începe fără persective. Potrivit unui alt sondaj realizat de IRES pentru Digi24, oamenii se aşteaptă la un nou an de sacrificii financiare.

Românii nu au prea multe așteptări de la anul ce va veni. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj cred că în 2014 vor trăi mai prost decât în acest an, în timp ce aproape o treime nu aşteaptă schimbări prea mari. Doar unul din cinci români speră că va avea o viaţă mai bună în noul an.

Pentru cei mai mulți însă, viața de zi cu zi va fi una cu sacrificii financiare. Doar unul din patru respondenţi spune că va face față cu banii pe care îi câștigă.

Pentru a trece cu bine anul, oamenii vor fi nevoiți să cheltuiască mai puțin pe anumite bunuri și servicii. Vor cumpăra mai puțină îmbrăcăminte, vor face economie la încălzire, și vor cheltui mai puțin pe vacanțe. Pentru că nu le ajung banii, unii vor fi nevoiți să renunțe la deplasarea cu mașina sau să se împrumute. Există și români pentru care vânzarea unor bunuri sau chiar a locuinței ar fi soluţia ca să iasă din criză.

În aceste condiţii, pentru foarte mulţi dintre români nici nu se pune problema să economisească o sumă de bani. Doar un sfert dintre cei care au răspuns întrebărilor IRES spun că vor reuşi să pună ceva bani de-o parte.

Sondajul IRES a fost realizat în 12 decembrie, telefonic, pe un eşantion de 1.256 de persoane, pentru Digi24 şi are o marjă de eroare de 2,8 la sută.

Cum vor trăi românii în 2014

Mai prost 47%

La fel 28%

Mai bine 21%

Nu ştiu 4%

sursa: IRES

Românii cheltuie mai puțin

Da 66%

Nu 27%

Nu ştiu 7%

sursa: IRES

Soluții pentru cei cu venituri mici

Credit 14%

Împrumuturi 35%

Limitarea cumpărăturilor 89%

Vânzarea unor bunuri 24%

Renunțarea la deplasarea cu mașina 35%

Vânzarea locuinței 2%

sursa: IRES

Câți români economisesc bani

Nu 72%

Da 24%

Nu răspund 4%

sursa: IRES

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri