SONDAJ IRES. Românii se tem de război și sărăcie

Data publicării:
frig-oameni zgribuliti -1617973-Mediafax Foto-Liviu Maftei

FOTO: Mediafax Foto

Cele mai mari probleme ale României sunt corupţia şi sărăcia, arată datele făcute publice de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Cei care au răspuns chestionarului spun că, printre dificultăţile cu care se confruntă ţara noastră în această perioadă, se numără într-o foarte mică măsură starea economiei sau terorismul.

În privinţa riscurilor pe termen scurt, românii se tem cel mai mult de un potenţial război şi de revenirea crizei economice. Doar 9 la sută cred că în viitorul apropiat ar putea creşte rata şomajului şi s-ar putea amplifica sărăcia în ţara noastră.

Numai 2 la sută dintre participanţi cred că România nu este expusă niciunui risc.

21 la sută dintre respondenţi spun că se simt ameninţaţi de ceva, în timp ce un sfert dintre ei acuză sărăcia. 20 la sută se tem de boli, iar 11 procente, de războiul sau actele de terorism.

Unu la sută dintre cei chestionaţi spun că se simt ameninţaţi de infracţionalitate şi în acelaşi procent, de singurătate.

Sondajul IRES a fost realizat prin telefon, în perioada 17-22 aprilie, pe un eşantion de 1.519 de persoane majore.

Problemele cu care se se confruntă România

Corupţia - 30%

Sărăcia - 28%

Starea economiei - 8%

Terorismul - 1%

Alt răspuns - 4%

Nu ştiu/Nu răspund - 1%

Riscuri pe termen scurt la care este expusă România

Război - 19%

Criză economică - 7%

Creşterea şomajului/Lipsa locurilor de muncă - 5%

Sărăcie - 4%

Niciun risc - 2%

Nu ştiu/ Nu răspund - 48%

De ce se simt ameninţaţi românii

De sărăcie/Lipsa banilor - 25%

De riscul de îmbolnăvire - 19%

De război/acte de terorism - 11%

De infracţionalitate - 1%

De singurătate - 1%

Alt răspuns - 4%

Nu ştiu /Nu răspund - 4%

SONDAJ IRES

Perioada: 17-22 aprilie 2015

Eşantion: 1.519 subiecţi

Metoda: interviu prin telefon

Eroare maximă admisă: ± 2,6%

SONDAJUL COMPLET, AICI.

Vasile Dâncu: Sunt şi surprize, şi lucruri pe care le știam

Sunt şi surprize, şi lucruri pe care le ştiam”, a comentat rezultatele sondajului sociologul Vasile Dâncu, directorul Institutului Național de Evaluare și Strategie. Printre temele noi se numără războiul, care e privit și ca un potențial de neliniște personală, nu doar colectivă. Femeile se simt tot mai responsabile, se simt amenințate de riscuri mai noi cum ar fi frica de o explozie nucleară sau degradarea mediului înconjurător, a explicat la Digi24 Vasile Dâncu.

Apare o neîncredere în autoritățile române și în administrația românească în general. Neîncrederea e principalul rezultat al unei percepții exagerate a riscului, spune Vasile Dâncu. România apare ca o țară din care îți vine să pleci și din această cauză pierdem forță de muncă specializată.

Aceste temeri nu sunt specifice României, există și în alte țări europene, pentru că agenda mass-media le cuprinde ca subiecte, arată Vasile Dâncu.

În concluzie, ar trebui să existe o preocupare din partea autorităţilor pentru ca aceste riscuri să fie acceptate de oameni în viața cotidiană, să putem trăi cu anumite riscuri, fără să le ignorăm. Să le înțelegem și aceasta sa nu distrugă încrederea în societate. „La noi nu se întâmplă asta. Fiecare încearcă să rezolve singur aceste spaime”, atrage atenția sociologul Vasile Dâncu.

(Explicațiile complete ale sociologului, în materialul video de mai sus)


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri