SONDAJ. Românii, printre cei mai pesimiști europeni

Data publicării:
steag romania steag ue

Românii sunt printre cei mai pesimişti şi îngrijoraţi cetăţeni europeni. Spun că ţara merge în direcţia greşită, nu au încredere în instituţii, în plus, se tem şi când vine vorba de evoluţia economiei, chiar dacă Guvernul le spune că ea duduie. Sunt concluzii din cel mai nou Eurobarometru, publicat azi de Comisia Europeană. Şi mai important: tot pesimismul românilor s-a accentuat în ultima jumătate de an.

Două treimi dintre români spun că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. E un nivel de pesimism considerabil mai mare decât media la nivel european. Iar procentul a crescut cu 10 puncte în ultimele şase luni, adică de la Eurobarometrul din primăvară.

Economia e unul dintre principalele noastre motive de îngrijorare. 76% dintre români spun că starea economiei naţionale e rea. Vedem şi aici o creştere.

Şi mai mult a crescut însă lipsa de încredere a românilor în Guvern: 75%, cu 13 procente mai mult decât în primăvară. Instituţia Parlamentului beneficiază de şi mai puţină încredere în ochii românilor: 77%, mai exact, o creştere de 11 procente faţă de acum jumătate de an.

Ce e interesant, dacă ne gândim la protestele ample de anul acesta, e că românii nu au încredere nici în Justiţie. 59% e cifra neîncrederii, pe care o putem compara cu media de 45% de la nivel european.

O posibilă explicaţie poate veni dintr-o altă concluzie a sondajului. Încrederea românilor în televiziuni a crescut în ultima jumătate de an şi a ajuns la 61%.

E foarte important, când ne uităm la acest pesimism al românilor în legătură cu situaţia din ţară, să ne amintim că suntem la polul opus când vine vorba de felul în care vedem Uniunea Europeană. Tot un sondaj recent al Comisiei Europene arăta că, la 10 ani de la aderare, avem una dintre cele mai mari rate de încredere în proiectul european şi ă legăm statul de drept şi lupta anticorupţie de Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri