Sondaj: Românii refuză varianta bonusurilor mari care însoțesc un salariu mic

Data publicării:
interviu job
Foto: Shutterstock

Propunerile financiare făcute de anumiți angajatori, care sunt formate dintr-o componentă salarială mică și una de bonus potențial foarte mare, sunt în general privite cu scepticism de angajații români, arată un sondaj efectuat de o platformă ce găzduiește evaluări ale angajaților despre companiile în care aceștia lucrează.

interviu job
Foto: Shutterstock

Potrivit sondajului, aproape că nu există la momentul actual slujbă a cărei remunerație să nu se compună din cele două elemente, salariu și bonus. În general, aceste două componente sunt bine echilibrate. Se constată, inclusiv din comentariile utilizatorilor platformei că există o tendință, în special printre companiile de mărime medie, de a testa, atât pe personalul existent, cât și pe cel ce urmează a fi angajat, această politică financiară care presupune renunțarea la un element al venitului în schimbul măririi altuia.

„Prin acest sondaj, ne-am propus să vedem care este poziția candidaților față de încercările companiilor de a-i face pe aceștia responsabili cu mărimea venitului lor. Am făcut acest lucru pentru că, pe platforma Undelucram, din ce în ce mai mulți candidați ne semnalează că sunt puși în această situație”, spune Costin Tudor, fondator Undelucram.ro.

Spre exemplu, un om de vânzări bun, pus în situația de a-și obține singur banii, va munci mult mai mult pentru a câștiga mai mult. Totuși, trebuie luat în considerare și faptul că salariul recompensează, pe lângă munca depusă, prezența la timp la program, desfășurarea activității într-un anumit mod și chiar elementul de loialitate față de companie.

„În cazul noilor sosiți în companie, să îi pui să aleagă bonusul în detrimentul salariului nu va face decât să creeze confuzie și așteptări nerealiste din partea ambelor părți implicate”, afirmă reprezentanții platformei.

Sondajul a fost compus din trei întrebări. Prima a fost „Vi s-a făcut o astfel de ofertă de angajare până acum, adică una care să presupună salariu mic și bonus mare?”. 63% dintre cei care au răspuns au afirmat că da, li s-a făcut o astfel de ofertă în trecut.

La întrebarea: „Ați avut unde să verificați spusele angajatorului legate de bonus?”, rezultatul arată că 69% dintre cei care au primit o astfel de ofertă nu au avut unde și cum să verifice promisiunile legate de bonusuri ale angajatorilor.

Un procent absolut egal, de 69%, este cel al candidaților care au spus că refuză posturi care vin cu salarii mici și promisiunea unui bonus mare.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie - 10 iulie, pe un eșantion de circa 750 de persoane.

„Acesta este primul sondaj pe care portalul nostru îl efectuează. Vor urma și altele care, sperăm noi, să aducă în atenția angajatorilor problemele cu care candidații se confruntă pe piața muncii. În egală măsură, sondajele în rândul angajatorilor pe care le vom efectua vor lămuri multe dintre aspectele care pentru angajați sunt încă neclare”, a adăugat Costin Tudor.

Undelucram.ro este un proiect ce găzduiește informații despre mediul de lucru din România, oferite de persoane care interacționează sau au interacționat din punct de vedere profesional cu angajatori de pe piața locală.

Proiectul găzduiește, de asemenea, informații de interes public din diverse domenii precum: resurse umane, piața locurilor de muncă, salarizare etc., informații structurate atât sub formă de articole, cât și sub forma unor discuții de tip forum.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri