Sari la conținut
News Alert

Spitale atacate cibernetic. Infractorii vând datele pacienţilor celor care coordonează piaţa neagră a medicamentelor

Hackerii au lovit în aceeaşi noapte două spitale din Maramureș. La Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, toate informațiile stocate pe server-ul spitalului au fost accesate şi blocate. Raportările către Casa de Asigurări de Sănătate au fost sistate, aşa ca înregistrarile medicale au revenit la metodele vechi de zeci de ani, cu pixul şi hârtia.

Alexandru Oros, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmației: „Nu am mai avut acces la informațiile, la datele noastre pe care le-am introdus în sistem, însă lucrurile s-au rezolvat după 2 zile”.

Iniţial. conducerea spitalului a crezut ca a pierdut toate datele stocate pe serverele unităţii: contractele de achiziţii, situaţiile salariale şi fişele medicale ale pacienţilor.

Specialiştii IT, cu care unitatea are contract, au venit la faţa locului şi au deblocat sistemul. Din fericire, infractorii cibernetici au accesat fişierele instituţiei, dar nu au copiat sau compromis bazele de date.

Alexandru Oros, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmației: „Nu pot să îmi dau seama mai ales la o instituție publică despre care se știe că are resurse limitate, mă rog… care nu dispune de buget, care nu poate negocia, nu poate plăti, nu reușesc să înțeleg”.

Atac cibernetic și la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare. Din fericire, efectele au fost minime pentru că unitatea era dotată cu un sistem performant de protecţie. Anul trecut, un alt atac a compromis fișiere de la departamentele juridic și financiar. Conducerea spitalului a investit atunci aproximativ 200.000 de lei în programe antivirus pentru cele peste 350 de calculatoare ale unităţii.

Alexandru Ivas, inginer IT în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare: „S-au cumpărat alte servere de intrare a accesului de internet şi pentru back-up-uri”

Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare: „Dacă baza de date este afectată, practic serviciile medicale nu se mai pot efectua, cardurile nu se pot utiliza, nu se pot da salarii, deci categoric pagubele sunt inimaginabile”.

Specialiştii IT spun că hackerii sunt interesaţi de datele despre pacienţi, fie pentru a încasa ilegal bani pentru asigurări medicale sau pentru a vinde informaţiile pe piaţa neagră.

Arthur Weber, specialist IT: „Cred că este vorba și de traficul de date personale. Vând datele personale ale clienților stocați într-o bază de date către alte grupuri de interese”.

Procurorii DIICOT au deschis o anchetă. Însă, experţii susţin că e aproape imposibil să afle cine este în spatele unor astfel de atacuri pentru catacurile lor sunt mascate de computere din întreaga lume”.