Spitale închise, aparate moderne de sute de mii de euro pline de praf

Data publicării:
02042013 craiova

În 2010, conducerea spitalului de boli infecţioase din Craiova a obţinut un milion de euro de la Banca Mondială. Un an mai târziu, secţia era complet utilată cu aparatură modernă, însă nu erau medici. Abia la începutul acestui an au fost angajaţi doi rezidenţi. O lună mai târziu, secţia a fost închisă.

Lipsa banilor este răspunsul dat de conducerea spitalului. Întreţinerea unei astfel de secţii este costisitoare, iar unitatea medicală nu-şi poate permite din bugetul propriu acest lucru. Pentru cazurile internate în terapie intensivă, spitalul ar trebui să primească bani mai mulţi de la CAS, lucru imposibil, însă.

În plus, nici medicii de specilitate nu s-au înghesuit să vină la noua secţie, în acest moment fiind un singur angajat. Aşa că pacienţii cu boli grave, contagioase, sunt trimişi la secţia de terapie intensivă a spitalului judeţean.

Cu un medic nu poţi să faci linie de gardă. Am făcut nişte colaborări cu alţi medici din afara spitalului, care erau dispuşi. La un moment dat, CAS Dolj ne-a avertizat că am încălcat puţin legislaţia”, a declarat Constantin Ecobici, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova.

Reguli stricte impuse de Casa de Asigurări de Sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate are reguli stricte. Plăteşte servicii de terapie intensivă doar secţiilor care îndeplinesc anumite criterii: „Prezenţa permanentă a cel puţin un medic în cadrul secţiei de terapie intensivă, prezenţa permanentă a unui număr corespunzător de personal mediu, consum de medicamente de minumum 5% din totalul bugetul stabilit pentru compartimentul de terapie intensv㔄 a explicat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CAŞ Dolj.

Iar din punctul de vedere al reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, secţia de la spitalul din Craiova nu respectă criteriile, aşa că cei peste 160.000 de lei care ar fi necesari pe lună în plus pentru funcţionare nu pot fi decontaţi.

Situaţie asemănătoare şi la Spitalul Orăşenesc din Bicaz, judeţul Neamţ, unde 400.000 de euro au fost investiţi în aparatura medicală de la Urgenţe şi din maternitate. La câteva luni de la modernizare, spitalul a fost închis, iar tehnica de aproape jumătate de milion de euro stă îngrămădită în cutii de carton.

60.000 de oameni au rămas fără asistenţă medicală şi fac naveta, chiar şi 100 de kilometri, la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Spitalul se află în subordinea Primăriei. Chiar dacă aparatele se degradează de la o zi la alta, edilul a refuzat să le doneze spitalului judeţean din Piatra Neamţ, în speranţa că unitatea medicală se va redeschide.

În urmă cu doi ani, 67 de spitale din România au fost închise. Ar fi trebuit să fie transformate în azile pentru bătrâni, însă cea mai mare parte a unităţilor spitaliceşti a rămas tot cu lăcatul pe uşă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri