SPP sărbătoreşte 32 de ani de la înfiinţare

Data actualizării: Data publicării:
spp
Foto: Serviciul de Protecţie şi Pază

Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) sărbătoreşte sâmbătă 32 de ani de la înfiinţarea sa. Ziua SPP este sărbătorită anual pe 7 mai, după ce la această dată a fost semnat în 1990 un decret emis de Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), privind înfiinţarea Unităţii Speciale de Pază şi Protocol (USPP). Ulterior, USPP s-a transformat în SPP după promulgarea legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României.

Conform reglementărilor în vigoare, Serviciul de Protecţie şi Pază este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

SPP a fost implicat inclusiv în asigurarea protecţiei lui Jill Biden, soţia preşedintelui american Joe Biden, aflată în aceste zile în România.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, într-un mesaj cu prilejul Zilei Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), că această instituţie „gestionează cu succes toate misiunile încredinţate” şi beneficiază inclusiv de încrederea statelor NATO.

„Ziua Serviciului de Protecție și Pază este un bun prilej de a transmite aprecierea și respectul pentru profesionalismul specialiștilor acestei structuri esențiale din sistemul de siguranță națională. La 32 de ani de la înființare, SPP gestionează cu succes toate misiunile încredințate, beneficiind de încrederea instituțiilor din România, precum și a celor de la nivelul statelor membre NATO sau UE”, a spus Nicolae Ciucă.

Pentru îndeplinirea misiunilor stabilite prin lege, Serviciul de Protecţie şi Pază colaborează cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu alte ministere şi structuri ale administraţiei publice centrale şi locale, pe timpul derulării lor organizând şi coordonând activitatea tuturor forţelor participante din cadrul acestor organisme.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri