Stânele din București. Cioban: „Ei m-au găsit pe mine aici, nu eu pe ei”

Data actualizării: Data publicării:
stana bucuresti

La mai bine de o jumătate de mileniu de când ciobanul Bucur şi-a amenajat stână mare chiar pe locul numit astăzi Bucureşti, urmaşii săi duc tradiţia mai departe. Pentru ciobanul modern, transhumanţa se rezumă acum la plimbatul oilor, dintr-un cartier, în altul, printre vile şi blocuri abia construite. Efectul emancipării îl resimt din plin locatarii. Un cioban cu buletin de Bucureşti, întâlnit de echipa Digi24, spune: „Ei au venit peste noi, nu invers”.

Pe strada Teiuş din sectorul 5, oile ciobanului Stelian stăpânesc şi zorile, şi amiezele, şi nopţile. Sunt suveranele periferiei. Dar de vreo trei ani, lângă saivane au apărut blocuri. Şi locatari, care le acuză că miros urât şi behăie enervant.

- Vara este mirosul foarte puternic. Dacă ieşi pe balcon, nu poţi să stai

- Şi vin cu animalele până aici, chiar în faţa blocului. S-au făcut reclamaţii pe la primărie, dar nu s-a luat nicio măsură.

Stelian, ciobanul, are buletin de Bucureşti şi se consideră proprietarul de drept al zonei

Să se ducă la ăla... la Snagov, dacă nu suportă. La Snagov. Ei m-au găsit pe mine aici, nu eu pe ei. De ce a venit aici? Înainte erau porci aici, acuma s-a găsit zonă metropolitană aici? Din timpul lui Ceauşescu sunt aici. A fost tata, a murit tata, am rămas eu. Era pus porumb aicea. Coceni”, spune ciobanul Stelian.

Ciobanul Stelian susţine însă că s-a săturat şi pleacă.

Oile nu le mai ţin. Le vând! Ori le duc la ţară, de aici. Eu oricum nu mai stau. Sunt bătrân şi nu mai stau aicea”, mai spune el.

Sectorul 3. Alt colţ de Bucureşti. Lângă blocurile răsărite în urmă cu un deceniu, pe câmpul dintre periferia sectorului 3 şi oraşul Popeşti Leordeni, are fermă ciobanul Ghiţă Dauti.

Vindem miei de-o viaţă. Nu de acuma. Din tată în fiu, din moşi strămoşi”, spune Gheorghe Dauti.

În rândul vecinilor, ciobanul are şi prieteni şi duşmani

- Nu sunt de vină dânşii că noi am venit şi ne-am luat apartamente ştiind că este fermă aici.

- Când mă duc să-mi iau copilul de la grădiniţă, atunci miroase foarte urât.

Ciobanul Ghiţă este preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România. Zice că are peste 300 de miei pregătiţi pentru vânzarea de Paşte. Şi că s-a împăcat, de mult, cu vecinii care au ales să trăiască lângă ferma sa.

N-am avut probleme! De Paşte vin să ia miei, de Crăciun ia câte un porc de la noi, se unesc câte doi. A fost odată. A făcut reclamaţie nişte pensionare, că cântă cocoşul dimineaţa de la 5 şi nu poate să doarmă. (Reporter: Şi de miros?) Păi ei ţin câinii în casă”, spune Gheorghe Dauti.

Dacă reprezentanţii primăriei sectorului 5 nu au vrut să comenteze situaţia, oficialii primăriei Popeşti Leordeni susţin că ciobanul este fermier autorizat şi proprietar al terenului de lângă blocuri.

Municipalitatea Capitalei anunţă însă măsuri aspre.

Comitetul pentru situaţii de urgenţă, în baza unei alerte de gripă aviară, restricţionează accesul şi transhumanţa animalelor la nivelul municipiului Bucureşti. Urmează ca acestea să fie îndepărtate de pe teritoriul municipiului Bucureşti”, declară Aurel Bădulescu, viceprimarul general al Capitalei.

Conform deciziei Consiliul General, fermele sunt interzise pe întreg teritoriul Bucureştiului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri