Staţiune celebră pentru izvoarele termale, abandonată

Data publicării:
statiune

Buruieni, clădiri părăsite şi animale care pasc pe locul în care, o dată, turiştii se tratau cu ape minerale. Aşa arată acum staţiunea Strunga, celebră pe vremuri pentru izvoarele sale cu apă minerală și sulfuroasă. Băile Strunga au fost construite în 1880 de boierul Ion Manolescu, fost Ministru al Sănătății. Flavia Chișcă, fostă asistentă medicală la stațiunea de tratament, își amintește perfect de vremurile bune.

Capacitatea nu era... 100 și nu știu cât, dar mai stăteau și în sat cu chirie. Și la noi, mi-a adus bărbatul meu, nu aveau loc în stațiune și mi-a adus două familii,” spune Flavia Chișcă, fostă salariată a stațiunii.

Localnicii se plâng că sunt nevoiți să meargă la tratament în alte locuri din țară, deși au izvoare bune chiar la ei în comună.

„Cu așa o apă să te duci la Herculane ... e păcat!” spune o localnică.

Acolo unde era apa cu care se făceau băi, spală oamenii covoare și cred că nu mai are mult și bazinul se dărâmă,” adaugă alta.

Beneficiile acestor izvoare sunt recunoscute de specialişti.

Au fost descoperite foarte multe proprietăți terapeutice ale apelor minerale de la Strunga și vă pot enumera că erau folosite cu succes în tratarea pancreatitelor, enterocolitelor. Există și o componentă a apei care tratează diabetul,” explică Radu Dumitru, președintele Societății Naționale a Apelor Minerale.

Neinteresaţi de renovarea locului, actualii proprietari vor să vândă ce a rămas din fosta staţiune: „Suntem în discuţii cu un fond de investiţii care oferă două milioane de euro, preţul solicitat fiind de 2,5 milioane euro. Rămâne ca actuala proprietară să ia o decizie definitivă.” Sursă: comunicat de presă

Autoritățile speră şi ele că zona va fi reabilitată.

Ar fi foarte benefic pentru comuna Strunga, s-ar ridica foarte mult comuna, am avea și locuri de muncă, poate ar veni mai mulți investitori,” precizează Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga.

Am putea să avem o șansă foarte mare pe noua axă de dezvoltare, axa 7, pentru dezvoltarea turismului durabil, să atragem finanțări europene,” declarăMaricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Cei mai mulți turiști au fost înregistrați în 1986, când în comuna Strunga au fost cazate 13.000 de persoane. Cifra acestora a scăzut dramatic în următorii ani, până în 1996, când stațiunea a înregistrat doar 70 de turiști.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri