Statuia unui soldat român, decapitată și vandalizată

Data publicării:
statuie dolj

Eroi ai neamului, uitaţi în nepăsare. Se întâmplă într-o comună din Dolj, unde două monumente, închinate răscoalei din 1907 şi eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, zac în uitare.

Monumentul dedicat eroilor din cele două războaie mondiale este distrus puţin câte puţin. De mai bine de un an, statuia ce întruchipează un soldat român a rămas fără cap şi fără braţe. Şi aşa a rămas şi de Ziua Naţională, în an centenar, când autorităţile locale au depus coroane de flori la soclul ei.

Decapitată, vandalizată şi lăsată de izbelişte, statuia afişează o imagine a dezolării.

Aceeaşi imagine te întâmpină încă de la intrarea în comună. Un monument din marmură, ridicat de primărie în 2004 şi dedicat răscoalei din 1907, ar trebui să spună povestea jertfei ţăranilor din zonă. Cum singurul localnic ce ştia monografia comunei a decedat, identitatea eroilor s-a pierdut şi ea.

Deoarece numele celor 32 de ţărani care au pierit pentru pământ şi libertate nu au mai putut niciodată fi recuperate, primăria a decis să monteze această plăcuţă explicativă, în locul celei cu numele lor.

Virgil Gruia - primar Terpeziţa: Înainte de revoluţie a fost furată. (...) S-a făcut un nou monument şi nici măcar în monografia comunei, nu se mai găseşte.

Aurel Turcitu are 91 de ani. Mai bine de 40 de ani a fost directorul şcolii din comună. Generaţii întregi de copii au învăţat despre jertfa ţăranilor de la el.

Aurel Turcitu - localnic din Terpeziţa: M-am prezentat de multe ori cu grupuri de elevi pentru cinstirea eroilor din 1907 (...) Făptașul mi se pare că e fără niciun pic de inimă.

În ceea ce priveşte statuia soldatului decapitat, poliţia îi caută şi azi pe făptaşi. Autorităţile locale susţin că reparaţia ei ar fi inclusă în planul de buget pe anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri