Sari la conținut
News Alert

Statul nu plăteşte, cetăţenii rabdă de frig. Oamenii din Drobeta Turnu Severin ar putea avea caloriferele reci la iarnă

Statul ar fi trebuit să plătească 100 de milioane de euro, pentru apa grea produsă la Turnu-Severin, dar nu a făcut acest lucru. Producătorul, Regia de Activităţi Nucleare, a intrat în insolvenţă la începutul anului, iar acum are la rândul său restanţe către Complexul Energetic Oltenia, de aproape 45 de milioane de euro. Problemele cu banii au determinat alte probleme: complexul energetic a trimis mai puţin cărbune decât de obicei pentru încălzirea oraşului Drobeta Turnu Severin.

„Complexul energetic a acționat corect, a redus cantitatea de cărbune pe care trebuia să o dea. Sper ca în momentul în care se va vedea ca RAAN-ul este prins pe rectificarea de buget să revină la hotărârea de a da cantitățile necesare”, spune Viorel Marian, administrator special al Regiei de Activităţi Nucleare.

Şi conducerea Complexului Energetic Oltenia caută soluţii.

„S-au făcut intervenţii la ministere în ideea de a asigura plata prin preluarea unei cantităţi de apă grea de combinat. Aşteptăm să vedem ce se rezolvă”, spune Aurel Medinţu, directorul diviziei de Energie a complexului.

Primăria din Turnu Severin nu a fost informată deocamdată de o eventuală sistare a căldurii, la iarnă. Șefii municipalităţii speră să fie vorba doar de presiuni pentru achitarea datoriilor.

„CEO, cei care furnizează în acest moment cărbunele, când se apropie anotimpul rece mai fac forţări să primească datoriile”, spune Marius Screciu, viceprimarul din Drobeta Turnu Severin.

Zvonurile privind sistarea căldurii nu sunt noi la Drobeta Turnu Severin. De la intrarea în insolvenţă a regiei de Activităţi Nucleare, oamenii se tot tem să nu rămână cu caloriferele îngheţate.

În acest moment, în depozitele care asigură apa caldă în oraş se află aproximativ 80.000 de tone de cărbune. Ar fi nevoie de patru ori mai mult pentru a încălzi cele 30.000 de apartamente din Drobeta Turnu Severin, pe toată perioada iernii.