Sari la conținut

Statul se va baza tot mai mult pe banii din Pilonul II de pensii

Statul va apela tot mai mult, în anii următori, la fondurile din Pilonul II, pentru a plăti pensiile românilor. Deja a luat 2,1 miliarde de lei, după reducerea contribuţiei la pensiile obligatorii administrate privat, de la 5,1% la 3,75%, începând cu 1 ianuarie 2018. Datele apar într-un document publicat de Ministerul Finanţelor.

Statul cheltuie tot mai mult de la buget pentru pensiile publice. În 2016, Pilonul I a consumat 8% din PIB, iar ponderea va ajunge la 9% în perioada 2050-2060. O arată cifrele publicate de Ministerul Finanţelor. Iar până în 2070, autorităţile vor ca banii luaţi de la Pilonul II să reprezinte 1,1% din PIB.

Sunt soluţii gândite în condiţiile unei îmbătrâniri accentuate a populaţiei şi a creşterii speranţei de viaţă. Asociaţia pentru pensii private atrage atenţia că românii care au contribuit, timp de 10 ani, la Pilonul II de pensii au acum mai puţini bani în conturi.

Sumele sunt cu aproape 13% mai mici, iar impactul este de 1,1 miliarde de euro. Contribuţia virată către Pilonul II a plecat de la 2% din venitul brut în 2008 şi trebuia să ajungă la 6 la sută în 2016. Dar, după mai multe întârzieri, a ajuns la 5,1%. A scăzut apoi la 3,75% de la începutul anului.

Statul vrea ca, până în vară, să stabilească noile reguli privind cotele transferate către sistemul public şi Pilonul II de pensii.

Pe aceeași temă