Știm ce mâncăm în vacanță? | Mâncarea pe litoral, o loterie

Data actualizării: Data publicării:
mancare

Vara este sezonul vacanţelor şi al experimentelor culinare. Oriunde în lume - şi România nu face excepţie - turiştii sunt îmbiaţi cu „bunătăţi”. Comercianţii susţin că sunt cele mai proaspete care se pot găsi. Cumpărătorii află că nu era aşa abia când li se face rău şi când unii dintre ei ajung la spital. Despre pericolul din mâncarea de vacanţă vorbim într-o nouă campanie Digi24.

Paul Greavu, jurnalist Digi24: Aproape 10 urgențe în fiecare zi legate de mâncarea consumată în vacanță. Este media sezonului estival din 2017, un sezon în care foarte multe persoane au ajuns la Spitalul de Boli infecțioase: 79 cu toxiinfecție aliementară și 768 cu enterocolită.

Medicii avertizează că simptomele nu trebuie ignorate.

Eugenia Munteanu, medic de familie: De cele mai multe ori ambele pot debuta cu vărsături, cu scaune proaste, stare proastă, paloare, extremități reci, stare de moleșeală, apatie, până la somnolență.

Pentru sute de persoane, aşa se încheie vacanţa pe litoralul românesc. Cele mai multe cazuri sunt, bineînţeles, în cea mai vizitată staţiune: Mamaia.

Paul Greavu, jurnalist Digi24: Ne începem drumul pe litoral, mai precis în stațiunea Mamaia, locul unde în fiecare vară ajung sute de mii de turiști. Vorbim de oameni care vin din toată țara sau chiar din străinătate, care nu-și doresc nimic mai mult decât un sejur reușit. Doar că, uneori, alimentele consumate în timpul vacanței pot produce surprize neplăcute.

De aceea, anul trecut, staţiunea Mamaia a fost vizitată des şi de inspectorii de la Protecţia Consumatorului.

Horia Constantinescu, comisar-șef CJPC Constanța: Am făcut o corespondență cu fiecare primărie de pe litoral, cărora le-am transmis îndrumarul de alimentație publică.

Paul Greavu, jurnalist Digi24: Pe faleza din Mamaia sunt foarte multe locuri de unde turiștii pot cumpăra colaci secuiești, plăcinte, crochete mexicane sau felii de pizza. De altfel, alimentele din categoria fast food se vând cel mai bine în această zonă

Paul Greavu, jurnalist Digi24: Ne îndreptăm acum spre Eforie Nord, locul unde inspectorii OPC au găsit primele deficiențe majore ale acestui an. Vorbim de alimente stricate, cuptoare ruginite și multă mizerie.

La finalul lunii mai, Protecţia Consumatorului a găsit peste 100 de kilograme de carne și preparate din carne alterate, păstrate în condiții mizere. Patronii au fost amendaţi cu 70.000 de lei, însă localurile sunt în continuare deschise.

Horia Constantinescu, comisar-șef CJPC Constanța: Ca să găsim o soluție, le-am impus să lucreze numai cu materii prime gata procesate: cartofi congelați, roțile de shaworma deja se găsesc congelate, de diverse dimensiuni, le-am impus la intrare să aibă o zonă tampon de igienizare a personalului, nu mai intră nepotul lui văru, stai că bag eu mână în cartofi.

Localurile care nu vor să fie în vizorul OPC-ului și-au luat toate măsurile ca să fie în regulă.

Emrah Hasan, chef bucătar: În primul rând trebuie să fie spațiu de depozitare pentru fiecare în parte: carne, pește, legume, chiuvete, fiecare în parte, legume, pește, vase, fiecare cu raionul lui. Și în al doilea rând, toate vidate, din punctul meu de vedere este cel mai bun mod de lucru. Vin proaspete, vidate cel puțin 2 zile și sunt proaspete, deci nu mai există congelare.

Congelarea nu trebuie însă prelungită pe termen nedeterminat şi trebuie să respecte reguli clare.

Comercianţii care vând mâncare în aer liber nu au însă această grijă.

Pe promenada din stațiune deja se amenajează mai multe tarabe de unde turiștii vor putea cumpăra pizza, hamsie prăjită sau porumb fiert. Aceste locuri sunt fix în bătaia soarelui, dar și a prafului.

Eugenia Munteanu, medic de familie: Vara să evităm mezelurile care prin menținerea la temperatură neadecvată se pot degrada. Le recomand tuturor celor care vin la mare și vor să mănânce totuși ceva pe malul mării să mănânce un grătar, cu legume făcute pe grătar, cu orez, fructe bine spălate, dar mai ales să aibă grijă la alimentele prăjite. Totuși, căldură mare, păstrate în anumite condiții ușor nerecomandabile pot duce la probleme de sănătate digestive.

Anul trecut, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au dat pe litoral amenzi cumulate de peste 2,7 milioane de lei. Doar 7% dintre ele au fost plătite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri