Ce scrie presa străină despre Cazinoul din Constanța

Data actualizării: Data publicării:
cazinou

Povestea tristă şi imaginile dezolante ale Cazinoului din Constanţa au făcut înconjurul lumii. De la mărire, la decădere, scrie presa din Australia şi Noua Zeelanda. Ziarele de acolo au fost impresionate de reportajul unui jurnalist din Cehia care a vizitat oraşul de la Marea Neagră şi a făcut fotografii înfricoşătoare într-una dintre cele mai impunătoare clădiri ale Europei.

Mama fotojurnalistului a vizitat Cazinoul din Constanţa în anul 1968. Cehul a văzut în luna decembrie a anului trecut o fotografie alb negru cu Cazinoul şi atunci a decis că trebuie să ajungă şi el la malul mării să vadă clădirea.

Reportajul şi fotografiile jurnalistului din Cehia au fost preluate de presa din Australia. „Rămăşiţele tulburătoare ale celui mai mare cazino al României" - este titlul de pe prima pagină a unei publicaţii. Impresionaţi de clădirea în stil Art Nouveau, australienii cred că este demnă un rege. Şi nu pot înţelege cum lasă statul să se distrugă asemenea bijuterie.

Jakub Kyncl, fotojurnalist: „Dacă clădirea va fi salvată, ar atrage mulţi turişti, este o clădire impresionantă, nu sunt multe astfel de clădiri în Europa.”

Imaginile cu pereţi mâncaţi de mucegai şi tavane din care nepăsarea muşcă nemilos îl fac pe jurnalistul din Cehia să militeze pentru o soartă mai bună pe care o merită Cazinoul. Clădirea maiestoasă, inclusă pe lista celor mai mai periclitate şapte clădiri de patrimoniu din Europa, trezeşte şi interesul altor străini ce vor să o salveze.

Decebal Făgădău, primarul Constanţei: Sunt artişti români, sunt artişti internaţionali, care mi-au trimis mesaje că doresc să participe la identificarea unei soluţii.Trebuie să arătam că anul acesta suntem în stare să facem ceva cu cazinoul.

Cu 10 milioane de euro cazinoul ar putea să îşi recapete strălucirea. Banii există, dar lucrările de reparaţii nu pot începe. Firmele care au pierdut licitaţia fac continuu contestaţii, în speranţa că vor pune mâna pe contractul bănos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri