Stresul, recunoscut ca boală profesională

Data actualizării: Data publicării:
High Streets Prepare For Last Minute Surge Of Christmas Shoppers
NOTTINGHAM, ENGLAND - DECEMBER 18: Christmas shoppers pack the streets of Nottingham as many people across the UK finish work for the seasonal holiday on December 18, 2009 in Nottingham, England. The last weekend before Christmas is expected to be the busiest of the year as many high street retailers hold sales and are discounting many goods to lure customers. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Stresul va fi recunoscut ca boală profesională, promit reprezentanţii Ministerului Muncii, care s-au întâlnit cu colegii de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă din ţară, în căutare de soluţii pentru o viitoare lege. Autorităţile vor să ia măsuri cât mai repede, speriate că stresul de la serviciu poate chiar să ucidă. La Constanţa au fost mai multe cazuri într-o săptămână.

Tiberiu Pleşu, inspector-şef la ITM Constanţa: „La Constanţa s-au înregistrat, apropos de stres, patru accidente mortale la persoane cuprinse între 35 şi 45 de ani. Au fost un funcţionar public, un agent de pază, un altul inginer şi altul în domeniul imobiliar”.

Potrivit unui studiu, cei care lucrează în construcţii, în domeniul bancar sau în transporturi sunt printre cei mai stresaţi angajaţi, iar motivul principal în rândul tinerilor este salariul.

Ministerul Muncii înregistrează în fiecare an aproape o sută de mii de plângeri legate de acest aspect. Ba mai mult, cerinţele prea mari, personalul insuficient sau responsabilităţile uriaşe sunt factori de stres care au dus la crearea unor lacune şi în sistemul de stat.

Răzvan Ilie Meseşeanu, inspector-şef la ITM Călăraşi: „În 2005, de la un număr de 62 de persoane încadrate, în 2016 am rămas 41. Numărul de firme la nivelul judeţului Călăraşi, viabile, sunt undeva la 4.700-4.800”.

Stresul este şi motivul pentru care s-a ajuns la o lipsă de interes a celor sub 40 de ani şi, automat, la îmbătrânirea populaţiei active. Potrivit studiilor, până în anul 2030, angajaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani din ţările europene, inclusiv România, vor repezenta aproape o treime din totalul forţei de muncă, un procent îngrijorător de mare, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri