Studenții protestează la Gara de Nord, nemulțumiți că pierd gratuitatea la călătoriile cu trenul. Ei anunță acțiuni și în alte orașe

Data actualizării: Data publicării:
Studenții protestează la Gara de Nord, nemulțumiți că pierd gratuitatea la călătoriile cu trenul
Studenții protestează la Gara de Nord, nemulțumiți că pierd gratuitatea la călătoriile cu trenul. FOTO: captură Digi24

Zeci de studenți protestează, vineri,în fața Gării de Nord din Capitală. Ei sunt nemulțumiți că pierd gratuitatea pentru transportul pe calea ferată.

Studenții vor beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului.

Excepție fac elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, in condițiile legii, sau tutela care continuă să beneficieze de gratuitate pentru toate categoriile de transport.

Studenții critică faptul că decizia a fost luată în lipsa unui dialog cu ei.

ANOSR, organizația care reprezintă interesele studenților, a anunțat încă de joi că vor fi organizate proteste din cauza acestei situații.

"Ne manifestăm în continuare dezacordul față de limitarea dreptului studenților și față de modul în care Guvernul a acționat în această situație - în decursul zilei de mâine (vineri - n.r.) reprezentanții studenților vor organiza acțiuni în diverse orașe ale țării, începând cu ora 10:00.

Noi, studenții din toată țara, cerem ca doleanțele noastre să fie auzite, deciziile să nu fie luate fără o consultare a beneficiarilor, iar drepturile noastre să fie menținute!

Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat operatorilor de transport, în special CFR Călători, este imperioasă menținerea acestui drept și încetarea imediată a demersurilor de limitare a gratuității pentru studenți a transportului feroviar", a scris ANOSR pe pagina de Facebook.

Miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat la finalul ședinței de Guvern că studenții vor avea doar 50% reducere la transportul cu trenul, dând exemple din alte țări europene, care nu acordă gratuitate.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri