STUDIU. Copiii născuţi în vremuri de criză sunt predispuşi la fapte antisociale

Data publicării:
scoala 20copii 20mfax-42085

New York Upstate Medical University a observat că tinerii născuţi în anii '80 prezintă rate mai ridicate de arestări, furturi, consum de băuturi alcoolice sau tutun, ceea ce i-a făcut pe autorii raportului să ia în calcul posibilitatea ca pruncii născuţi în perioada actuală să aibă aceeaşi soartă, fiind afectaţi de recesiunea economică din ultimii cinci ani.

"Ceea ce ne-a frapat a fost faptul că trece prin toate straturile socio-economice" a declarat Dr. Seethalakshmi Ramanathan, conducătorul studiului. "La nivel naţional, pare că toată lumea e afectată".

O nouă analiză a datelor cu privire la tinerii născuţi în anii 80, efectuată pe un eşantion de aproximativ 9.000 de persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani de către Biroul Naţional de Statistică, arată că aceia care s-au născut în perioadele de criză (1980-1981 şi 1982) au un comportament delicvent mai pronunţat, îndeosebi dacă s-au născut în zone afectate de rate crescute ale şomajului, se arată în studiul prezentat de Daily Mail.

Riscul ca acei copii să fie arestaţi, să intre într-o bandă, să consume marijuana, alcool sau tutun, este până la 17% mai ridicat în cazul copiilor care s-au născut în zone unde existau rate mai crescute ale şomajului, indiferent dacă aveau părinţi şomeri sau nu. Studiul nu a reuşit să identifice dacă alte chestiuni sociale precum atacuri armate, distrugeri de bunuri sau consum de droguri de mare risc sunt sau nu afectate de rate crescute ale şomajului.

Astfel, s-a constatat că tinerii erau cu 9% mai predispuşi să consume marijuana în zonele unde, în anii 80 şomajul era mai ridicat cu 1%.

Părinţii ţin cont de criză când decid să conceapă un copil

Un studiu al One Pew Research Center arăta în 2009 că 14% dintre potenţialii părinţi au declarat că au amânat momentul conceperii unui copil din cauza recesiunii, cercetătorii concluzionând astfel că naşterile din acea perioadă nu au fost planificate. Studiile au mai arătat că acei copii rezultaţi din sarcinile nedorite prezintă o stare de sănătate fizică şi mentală mai precară.

Ramanathan a sugerat că motivul pentru care anumite comportamente sunt mai probabile în zonele afectate de recesiune nu este clar. "S-a vorbit de modul în care stabilitatea economică îi poate ajuta pe părinţi să investească în dezvoltarea copilului şi cum instabilitatea economică poate afecta dinamica familială şi abilitatea de a fi un părinte bun", a explicat ea.

Totodată cercetătoarea a precizat că este nevoie de mai multe studii pentru a identifica factorii care se înrădăcinează în copilărie şi răbufnesc mai târziu prin delicvenţa juvelilă. Seethalakshmi Ramanathan a nuanţat rezultatele cercetării: "Nu putem spune că ratele ridicate ale şomajului au provocat acele efecte. Nu ştim care sunt factorii intermediari".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri