STUDIU. Discriminare pe piaţa muncii: femeile îşi găsesc de lucru mai greu decât bărbaţii

Data publicării:
businesswoman 08.11

Studiul arată că, în România, deşi sunt mai multe femei care termină o facultate, ele îşi găsesc de lucru mai greu decât bărbaţii.

Paul Fărcaş, purtător de cuvânt UBB Cluj-Napoca spune: În ceea ce priveşte promoţiile înscrise în 2011-2012 care au terminat acum în 2015 proporţia este în favoarea persoanelor de sex feminin. Vorbim de aproape 70% absolvenţi care sunt fete

În acelaşi timp, o analiză a companiei Deloitte România arată faptul că, în ultimii 10 ani, numărul de joburi deţinute de femei a scăzut cu 5%. Per ansamblu, sunt cu 25% mai puţine femei angajate decât bărbaţi.

Vasile Andrei Vita, director general companie :  surprinde, la noi lucrează multe absolvente, multe femei, chiar în top management au fost şi sunt.

Din studiu mai reiese şI faptul că a scăzut numărul femeilor lider din companii, respectiv de la 19 la 14% la finalul lui 2014. Procentul clasează ţara noastră pe locul 25 din cele 28 de state din Uniunea Europeană.

Ioan Hosu, sociolog: Sunt promovate nişte politici europene privind accesul femeilor la funcţii de conducere, însă ce putem remarca opinia publică, mentalitatea,concepţiile nu sunt la fel de moderne precum măsurile legislative, există o distanţă 10:02 10:44 Femeile tind să ocupe în peisajele instituţionale din România mai degrabă poziţii de mijloc, sunt extreme de eficiente, extrem de utile, reprezintă o resursă umană calificată, dar puţin valorificată.

Părerile sunt, însă, împărţite:

-Cred că nu îşi doresc, nu toate îşi doresc, unele îşi plimbă nepoţii, alţii îşi plimbă copiii, alţii se distrează, nu toată lumea îşi doreşte să fie şef.

-Şi actual meu şef, dacă pot spune, este tot femeie şi este foarte capabilă, nu am ce să comentez din punctul acesta de vedere.

-Cred că femeile au un alt tip de a conduce comparativ cu bărbaţii. Ei îşi asumă riscuri, din cauza asta cred că dacă reuşesc par mai surprinzători şi din cauza asta par mai potriviţi, mai puternici.

La nivel european, însă, lucrurile stau diferit. Ponderea femeilor în consiliile de administrație ale firmelor este în creştere şi a atins deja o medie de 20%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri