Studiu. Femeile, șoferi mai buni decât bărbații

Data publicării:
trafic masini

În ciuda opiniei generale, femeile se dovedesc a fi şoferi mai buni decât bărbaţii. Sunt mai răbdătoare la volan, nu răspund la şicane şi nici nu conduc precum şoferii de formula unu prin traficul aglomerat. Sunt concluziile unui studiu despre comportamentul şoferilor români. Oamenii legii atrag atenţia că în foarte multe cazuri, agresivitatea la volan e cauza unor accidente grave.

Într-una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Bucureşti, acest șofer calcă pedala de acceleraţie, deşi semaforul arată culoarea roşu. Potrivit studiului unei asociaţii care militează pentru siguranţă rutieră 62% dintre bărbaţii între 18 şi 25 de ani se ghidează în trafic după zicala „dacă nu rişti, nu câştigi”. Un asemenea comportament le e complet străin femeilor din aceeaşi categorie de vârstă.

Oamenii consideră strada un teritoriu de luptă și pentru că de fiecare dată au nevoie să câștige, instinctiv intră pe un comportament mai mult primitiv”, afirmă Mirela Zivari psihoterapeut.

Bărbații recunosc că de multe ori își ies din fire la volan.

„Cei care sunt grăbiţi şi foarte nervoşi ... îţi taie în faţă, ţi se bagă greşit sau nu au răbdare la semafor, blochează intersecția. Eu nu am răbdare”, spune un șofer.

„Păi de pildă, la stop nu apucă să se facă verde, te claxonează ăla din spate, de exemplu, sau îți taie unu fața că de pe banda din stânga vrea să facă la dreapta sau invers”, afirmă un bărbat.

Femeile se dovedesc mult mai prudente și atunci când vine vorba despre șicanele din trafic. 70% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 40 recunosc că îşi mai şicanează, din când în când, colegii de trafic. Doamnele spun că niciodată nu ar face una ca asta.

Despre manifestările agresivităţii în trafic vă pot spune în felul următor, chiar şi trecerea, traversarea pe culoarea roşu a semaforului poate fi considerată o manifestare agresivă pentru că şoferii se grăbesc şi pot pune în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic”, spune Ovidiu Munteanu, comisar şef Brigada Rutieră.

Doar în ultimele două luni în București au avut loc 82 de accidente grave- 14 oameni au murit, iar 72 au fost răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri